DORDRECHT – De Dordtse Ikra-school – en daarmee ook het islamitisch basisonderwijs in de stad – bestaat twintig jaar. Directeur Samy Salem blikt terug op bewogen, maar succesvolle jaren die tot de feestvreugde van nu hebben geleid. ‘We wilden een voorbeeldschool neerzetten en dat is aardig gelukt’.
Op een zonovergoten schoolplein is het maandagochtend groot feest. De aftrap van de jubileumweek is groots aangepakt met onder meer rookkannonnen, muziek en speeches, georganiseerd door een heus feestcomité. ‘Er is voldoende bevoegd personeel en in deze tijd is dat echt een gunst’, zegt Salem, die trots naar de honderden schoolkinderen kijkt. ‘We hebben een gedreven team op een stabiele en groeiende school’.
Wachtlijst
De massale vraag naar een plekje op deze basisschool uit zich in een flinke wachtlijst. ‘Er staan honderden kinderen op de wachtlijst die wij niet kunnen plaatsen’, zegt de schooldirecteur.
De tweede islamitische basisschool van onze regio, die na de zomer van start gaat in Zwijndrecht, moet die wachtlijst iets verkorten. De lijst wegwerken lijkt onmogelijk, met enkele honderden ouders in de rij die nog op zoek zijn naar een plekje voor hun kind.

Salem begon twintig jaar geleden in een moeilijke tijd aan zijn onderwijsmissie. ‘Er was kritiek op alles wat islamitisch is, met name het onderwijs’, zegt hij. Volgens de directeur kwam inspectie in de beginjaren vaker langs dan bij andere scholen, maar slaagde de school iedere keer glansrijk.
‘Het houdt je scherp’
‘Elke keer kregen wij bevestigd dat wij goed bezig zijn. Sommige collega’s vonden het vervelend dat wij vaker bezocht werden, maar ik vond het wel goed. Het houdt je scherp en je krijgt gratis adviezen’.
Sinds 2010 zit de Ikra-school in een nieuwbouwlocatie aan de Spirea. ‘Ikra betekent ‘lees, leer, vergaar kennis’. Het geeft ons de verplichting om te blijven leren’, zegt Salem, waarna hij naar de buitenkant van het pand wijst. ‘Het gebouw is ontworpen in de vorm van een opengeslagen boek en symboliseert het verspreiden van kennis naar de buitenwereld’.

In het technieklokaal van de school legt docent Suleyman Sener uit hoe leerlingen een met water gevulde raket moeten maken. Met hulp van een fietspomp gaan er even later een paar de lucht in.
Gedrag staat in zijn lessen centraal. ‘We willen mensen voorbereiden op de samenleving, zodat ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan een beter Nederland. Dat begint niet alleen met taal, maar ook met gedrag’.
Kibbelen
‘Meester Suleyman’ staat al 15 jaar met veel plezier voor de klas. ‘Je zet hier 25 kinderen van dezelfde leeftijd in een hok en die gaan kibbelen. Daar moet je mee gaan spelen en dat doe je op de wijze zoals dat geleerd wordt door onze Profeet’, zegt hij, waarna hij op zijn schouder wordt getikt door een leerling.
‘Dat wordt een mooie raket’, zegt hij terwijl de bel gaat. Het techniek-uur zit erop. ‘Die gaat vandaag niet meer de lucht in’, lacht hij.
Dit artikel is geschreven door Corrado Francke.