MOLENLANDEN – Een voorstel van onder andere de gemeente Molenlanden voor de verbetering van natuurgebied het Groene Hart heeft 18 miljoen euro opgeleverd, te betalen door het Rijk. De aanvraag voor dit budget was een samenwerking tussen Molenlanden, Bodegraven-Reeuwijk, Krimpenerwaard, Lopik, en Vijfheerenlanden.
De betrokken gemeenten gaan samen met 25 lokale partners aan de slag. De plannen die met het geld bekostigd worden moeten de komende vijf jaar worden uitgevoerd. In de originele aanvraag hoopten de betrokken gemeenten ruim 35 miljoen euro te ontvangen van het Rijk, daarvan kan men dus ongeveer de helft verwachten. De samenwerkende partijen verwachten daarnaast gezamenlijk nog 45 miljoen te investeren.
Wethouder Jan Lock van gemeente Molenlanden geeft aan dat de gemeenten tevreden zijn met de toekenning: ‘Wij hebben hard gewerkt aan een goed voorstel voor onze regio. Wij kijken uit naar de komende vijf jaar met mooie resultaten voor ons gebied’, aldus Lock. Het geld komt naar de regio in de vorm van een zogeheten Regio Deal. Deze ‘deals’ bestaan vanaf 2018.
Met deze samenwerkingen pakken het Rijk, gemeenten, provincies, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen regionale opgaven aan. Regio’s kunnen hiervoor een voorstel indienen bij het Rijk, waarin zij duidelijk moeten aangeven welke projecten zij gezamenlijk willen starten. Zo werd vorig jaar nog een deal gesloten met de Drechtsteden, toen ging het om een bedrag van 25 miljoen euro.
Leefbaarheid
Het voorstel voor het Groene Hart, genaamd ‘De Fundamentele Waarde(n) van het Groene Hart’, stelt verschillende projecten voor om de vitaliteit van het natuurgebied te verbeteren. De gemeenten richten zich hierbij vooral op economisch-sterke landbouw, het verzorgen en behouden van natuurgebieden en het versterken van de gemeenschappelijke rol van inwoners binnen het Groene Hart.
De voorgestelde projecten zijn uiteenlopend. De gemeenten willen boeren beter ondersteunen bij het verduurzamen van landbouw, door nieuwe stalsystemen, en lokale energieopwekking te ontwikkelen. Zij willen hierbij vooral de focus leggen op familiebedrijven, waarvan er veel zijn in de streek. (zoiets)
Het plan benadrukt ook de maatschappelijke rol van het Groene Hart. De gemeenten leggen hierbij met name de nadruk op jongeren. Zij willen meer ontmoetingsplekken en recreatieplekken opzetten. Hierbij wordt gedacht aan meer buurtwinkels en het verbeteren van fietspaden.
Groene Hart
Het Groene Hart, bestaande uit 180 duizend hectare, is op de Veluwe na het grootste Nationale Landschap van Nederland. Het gebied bestaat onder andere uit wandel-, fiets- en vaarroutes, horeca, en campings. Inwoners van de Drechtsteden kunnen vooral natuur uit de Molenlanden hierin herkennen, zoals de Kinderdijk, de avonturenboerderij Molenwaard en de Molenroute langs de Lek.
Dit artikel is geschreven door Roxane Kroon.