DORDRECHT – De polikliniek van de christelijke GGZ-instelling De Hoop verhuist komende maandag van de Spuiweg in Dordrecht naar een nieuwe locatie aan de Provincialeweg 70. Deze nieuwe plek, gelegen op het terrein dat bekendstaat als Dorp De Hoop, biedt meer ruimte en uitgebreidere zorgmogelijkheden. Het inloophuis van de stichting blijft wél aan de Spuiweg gevestigd.
Bij cliënten van de kliniek roept de verhuizing gemengde gevoelens op, vertelt Paul Vel Tromp, lid Raad van Bestuur bij De Hoop. ‘Voor mensen die hier al jaren komen is het een plek vol herinneringen. Ze vinden het dus jammer dat we hier weggaan’.
‘Tegelijkertijd horen we van nieuwe cliënten dat ze verbaasd zijn dat we nog in zo’n oud pand zitten, vanwege de kleine gangetjes en de vele trappen. Het is niet meer van deze tijd. We willen echt de kwaliteit van onze huisvesting verbeteren’, zegt Vel Tromp.
Meer mogelijkheden op nieuwe locatie
De nieuwe locatie, Dorp de Hoop, ligt aan de rand van Dordrecht en biedt meer mogelijkheden voor uiteenlopende vormen van zorg: van klinische opname tot deeltijdbehandeling, en van zorg voor volwassenen tot jongeren en kinderen. ‘Als iemand tijdelijk meer begeleiding nodig heeft, kan dat. En als het weer beter gaat, kunnen we dat ook weer makkelijk afbouwen. Die schakeling kunnen we bij de nieuwe locatie veel beter maken’.
De stichting De Hoop bestaat al sinds 1975. Ze vierden onlangs hun vijftigjarig jubileum. Een groep christenen, gesteund door lokale kerken, besloot een opvanghuis op te richten om verslaafde mensen binnen de gemeenschap te helpen. Later ging de stichting zich ook richten op mensen met psychische problemen. ‘We helpen jaarlijks zo’n zesduizend mensen. In de beginjaren was dat nog een handjevol mensen’, zegt Vel Tromp.
Meest bijzondere herinnering
De bestuursvoorzitter, die al 26 jaar bij De Hoop werkt, deelt zijn meest bijzondere herinnering aan de Spuiweg. ‘Ik weet nog dat ik hier mijn eerste intake deed. Dat vond ik best spannend. Je hebt allerlei beelden in je hoofd van wie je tegenover je krijgt. Ik dacht: ‘misschien is het wel een hele grote sterke kerel’. Ik was zelf nog maar een klein jong ventje. Maar het bleek een keurige dame van een jaar of vijftig te zijn. Ze had mijn moeder kunnen zijn. Dat raakte mij persoonlijk diep’.
Inloophuis blijft op dezelfde plek
Niet alle activiteiten van de stichting verhuizen naar Dorp de Hoop. Het inloophuis blijft bewust aan de Spuiweg. ‘We vinden het belangrijk om deze laagdrempelige plek midden in het centrum te houden’. Op de plek van de kliniek komen in de toekomst woningen.
Verhuizing of niet. De lijfspreuk van de stichting blijft hetzelfde: hoop bieden aan mensen die dat niet meer hebben. ‘We zien mensen binnenkomen die soms geen hoop meer durven hebben. En dan, na verloop van tijd, zie je dat het licht in hun ogen terugkomt. Dat blijft het allermooiste aan dit werk. Om dat te zien’, aldus Vel Tromp.
Bekijk hieronder onze reportage over De Hoop:
Dit artikel is geschreven door Barbara Visscher.