ZWIJNDRECHT – Een prijs winnen dankzij je bijzondere voornaam. Het is voor weinig mensen weggelegd, maar fietsenmaker Farhad Hosseini uit Zwijndrecht is een uitzondering op die regel. Hij mag zich sinds kort namelijk de winnaar noemen van de ‘Baannaam 2025’ en is trots én stomverbaasd. ‘Ik weet nog steeds niet wie mij heeft aangemeld’.
Door die anonieme lolbroek belandde de 42-jarige eigenaar van een fietsenzaak FRS Fietsen in een wedstrijd van radiozender 538, die op zoek ging naar de grappigste en creatiefste namen te vinden die aansluiten bij het beroep van deelnemers.
Donderdag werd Farhad naar de studio in Hilversum gehaald. Daar hoorde hij dat hij de wedstrijd heeft gewonnen en nam Farhad zijn prijs in ontvangst: een grote beker. Hij kreeg ongeveer tienduizend stemmen en werd daarmee overtuigend de winnaar.
‘Ik werd gebeld door 538 met de vraag of ik mee zou willen doen aan de wedstrijd en daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Het is heel gaaf dat ik nu ook echt de winnaar ben’, zegt de Zwijndrechtenaar er zelf over.
Farhad versloeg onder meer huisarts Theo Griep, stylist Puck Steijling en de Belgische Danny Deneuker, ex-burgemeester van de gemeente Kuttekoven. Door zijn zege komt hij in een bijzonder rijtje te staan met andere winnaarszoals Ferry Kok. Je raadt het al: hij werkt als kok op een ferry.

Iraanse naam
Hoewel Farhad van een lolletje houdt, schuilt er een aangrijpende familiegeschiedenis achter zijn naam. Hij vluchtte namelijk met zijn ouders uit Iran, waar ook zijn naam vandaan komt. Daar is het een standaardnaam, vertelt hij. ‘Het is daar een soort Joop, Jaap of Klaas’.
De grappen over zijn naam begonnen in Nederland al op de middelbare school, al kunnen vrienden en klanten er ook wat van. ‘Er komen nog steeds mensen in de winkel die zeggen: ‘Heet je echt Farhad? Weet je wat dat betekent?’ Ik plaag die mensen terug door te zeggen dat ik dat niet weet’.
Reacties
Farhad heeft veel reacties gekregen op de winst en dat vindt hij bijzonder. ‘Het is niet normaal. Veel mensen sturen berichtjes via sociale media om mij te feliciteren, maar er zijn ook veel mensen die op straat naar me toe komen om te zeggen dat ze op mij hebben gestemd’.
Dit artikel is geschreven door Corrado Francke en Barbara Visscher.