back to top
20.4 C
Sliedrecht
donderdag, april 3, 2025
HomeNieuwsTouwtrekken bij vereniging Streefkerk: 'Niet zomaar een boerensport'

Touwtrekken bij vereniging Streefkerk: ‘Niet zomaar een boerensport’

MOLENLANDEN – Met de voeten stevig in de klei en met ruwe handen staan leden van Touwtrekvereniging Streefkerk zaterdag 29 mei klaar voor hun eerste wedstrijd van dit jaar. Het is de enige touwtrekvereniging die onze streek rijk is. De sport is niet alleen bij veel mensen onbekend, maar wordt vaak ook onderschat. ‘Het is niet zomaar een boerensport, er zit veel conditie, kracht en techniek achter’, legt voorzitter Germin van Butte uit.

De club in Streefkerk bestaat inmiddels al 41 jaar. In die tijd is veel veranderd. ‘Vroeger had je er één in elk dorp van Molenlanden, wij zijn als enige overgebleven’, aldus Van Butte.

Hard werken
Het team, bestaande uit 40 leden, traint twee keer in de week twee uur lang. Zij oefenen met een stalen paal waar zij gewichten in kunnen leggen. De leden werken ook hard buiten de training: ‘Een paar weken voor de wedstrijden moeten we weer met z’n allen afvallen’, vertelt de voorzitter.

Deze inspanningen zijn niet voor niets. Vorig jaar werd de vereniging vierde tijdens het Nederlands Kampioenschap. Dit maakte het team alleen maar fanatieker, volgens Van Butte: ‘We hebben toen net niet het podium gehaald, dat proefde naar meer’. Het enthousiasme van de voorzitter, die al 21 jaar bij de vereniging zit, is te begrijpen. Het is de vereniging namelijk al eerder gelukt. In 2013 werd het team na wedstrijden tegen onder andere Chinese, Zuid-Afrikaanse en Duitse teams tot wereldkampioen gekroond.

Van Butte, die toen zelf ook al speler was, denkt dat dit opnieuw mogelijk is voor de vereniging: ‘Het is een jong team, met jonge spelers. Maar we zijn aan het klimmen’.

‘Niet alleen dom trekken’
De leden trainen niet alleen op kracht, maar ook op techniek. Artjan Wemmers, die nu drie jaar lid is, vertelt dat mensen buiten de sport hier vaak nog verbaasd over zijn: ‘Mensen moeten nog wel eens lachen als je het zegt, maar als ze dan een keer komen kijken snappen ze pas dat het echt een sport is en niet alleen dom trekken’.

Tijdens een wedstrijd heeft elk team een ankerman, die het touw om zich heen slaat, en zeven andere spelers. Dit zijn overigens niet alleen mannen, de teams zijn gemengd. De wedstrijd is gewonnen als een team tijdens beide rondes de tegenstander vier meter naar voren weet te trekken.

Samenwerking
Volgens Martijn Donk, die al 23 jaar lid is, draait het in een wedstrijd vooral om samenwerking: ‘Je moet allemaal hetzelfde doen. Samen aanvallen, of samen afwachten’. Ook Wemmers benadrukt dit teamgevoel: ‘Je trommelt elkaar op en je houdt elkaar een beetje moedig tijdens de wedstrijden’.

Stil zijn de wedstrijden dan ook zeker niet. Donk vergelijkt het een beetje met tennis, maar dan iets erger. ‘Ja de oerkreten gaan vanzelf in het spel’.

De vereniging traint nog even door, want in juni doen zij weer mee aan het Nederlands Kampioenschap. Daarvoor gaan zij ook nog een keer naar Zwitserland en Engeland.

Benieuwd naar hoe een touwtrekwedstrijd eruitziet? Kijk hieronder naar de reportage over het toernooi:

Dit artikel is geschreven door Roxane Kroon.

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
20.4 ° C
21.7 °
19.4 °
43 %
4kmh
3 %
do
20 °
vr
20 °
za
16 °
zo
11 °
ma
13 °
Advertentie
Advertentie