back to top
13.9 C
Sliedrecht
maandag, juli 15, 2024
HomeNieuwsSchoonmaakproef PFAS-moestuinen in Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden

Schoonmaakproef PFAS-moestuinen in Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden

REGIO – De door Chemours aangekondigde proef om moestuinen rond het bedrijf van PFAS te ontdoen, gaat starten in Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden. Drie moestuincomplexen zijn door een onafhankelijk onderzoeksbureau geselecteerd.

Eén van de drie moestuinverenigingen heeft al aangegeven aan de proef te willen meewerken, twee anderen moeten daar nog mee instemmen. Om welke complexen het gaat wordt pas later bekendgemaakt. Wanneer de proef start is ook nog niet duidelijk, naar verwachting is dat na de zomer.

Het plan voor de pilot is opgesteld in samenwerking met de gemeenten en Chemours, onder begeleiding van een onafhankelijk team van deskundigen op het gebied van bodemverontreiniging en sanering. Chemours draait op voor de kosten van de werkzaamheden.

Met de informatie die wordt opgedaan tijdens de pilot en de uitslagen van een aanvullend bodemonderzoek in de vier betrokken gemeenten bepaalt het projectteam wat er gaat gebeuren met de overige honderden verontreinigde moestuinen in de streek. Daarvoor geldt nog altijd het RIVM-advies om niet of beperkt uit eigen tuin te eten.

Het doel is om uiteindelijk weer eten te kunnen gaan verbouwen in de moestuinen, waardoor de eigenaren veilig en zonder beperkingen zelfgeteelde groenten en fruit uit de eigen moestuin kunnen eten.

Eerder maakten wij onderstaande reportage over de plannen om de vervuilde moestuinen te saneren.

 

Dit artikel is geschreven door Trevyn van Houwelingen voor Streekomroep56.

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
13.9 ° C
15 °
12.3 °
88 %
0.5kmh
14 %
ma
24 °
di
18 °
wo
20 °
do
23 °
vr
22 °
Advertentie
Advertentie