MOLENLANDEN – Om de gemeente te ondersteunen bij klimaat- en waterprojecten maakt de provincie Zuid-Holland een slordige 9 miljoen euro naar de gemeentekas over. Het geld komt uit een potje voor de ontwikkeling van landelijk gebied en zal worden ingezet voor waterinfiltratiesystemen en de aanleg van een netwerk van nieuwe natuurlijke elementen.
Veruit het meeste geld, zo’n 6,7 miljoen euro gaat naar een project dat gaat om waterinfiltratie. Daarbij moeten pompgestuurde waterinfilstratiesystemen worden neergezet in een gebied van 500 hectare groot. Volgens de gemeente wordt daarmee jaarlijks 2500 ton aan CO2 uitstoot bespaard.
Dooradering
Een andere grote kostenpost is de aanleg van groenblauwe dooradering. Dat houdt in dat er een ‘nieuw’ natuurlandschap wordt aangelegd met houtwallen, heggen, sloten, beekjes en poeltjes. Dat zorgt niet alleen voor een landschap dat weer meer doet denken aan de oer-Hollandse plaatjes, maar zou ook bijdragen aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en CO2-reductie. Voor de aanleg van deze natuur is ongeveer 2,5 miljoen euro gereserveerd.
Ook zorgt de aanleg van groenblauwe dooradering volgens de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed voor een ommekeer in het verlies van de herkenbaarheid van het Nederlandse landschap. Zo biedt groenblauwe dooradering ‘mogelijkheden voor een rijk en gevarieerd cultuurlandschap waarmee mensen zich verbonden voelen en dat zij waarderen’.
Klimaatwethouder Jan Lock is in zijn nopjes met de toezegging van de provincie: ‘De investeringen zijn een belangrijke stap voor een toekomstbestendige landbouwsector in onze regio. We kunnen hierdoor het waterbeheer verbeteren en de biodiversiteit vergroten’. Verder laat hij weten dat de gemeente blijft inzetten op innovatie om de landbouw nog verder te verduurzamen.
Mestvergisting
Die inzet op innovatie blijkt uit de toezegging van de provincie om een haalbaarheidsonderzoek naar mestvergisting te financieren. Daarbij wordt dierlijke mest vergist, wat tot een mineralenconcentraat leidt.
Deze stof is volgens de universiteit van Wageningen in potentie even efficiënt als kunstmest. Omdat de stof bij veehouders op het terrein wordt geproduceerd is de methode vooral in regio’s met intensieve veehouderij erg effectief en kan deze een deel van de kunstmestbehoefte vervangen.
Tot slot werd er nog €126.000 toegekend voor een haalbaarheidsonderzoek naar een landschapsfonds in Molenlanden.
Dit artikel is geschreven door Tevyn van Houwelingen.