DORDRECHT – Het Breevaartcarillon in Dordrecht moet vanwege een nieuwbouwproject het veld ruimen en dreigt daardoor verloren te gaan. Dat zegt een bezorgde Paul Mentzel, die samen met zijn broers pleit voor een nieuwe plek van het monument.
Het Breevaartcarillon is in 1988 geschonken aan bejaardencentrum Thureborgh aan de Mauritsweg. In het monument hingen destijds twaalf klokken, als eerbetoon aan twaalf mensen die zich hebben ingezet voor de totstandkoming van het bejaardencentrum.
Tegenwoordig is het complex eigendom van Nieuw Thureborgh B.V. en wordt het beheerd door vastgoedbedrijf Livable. Het dient het als een studentencampus voor 145 studenten. De eigenaar van het complex is ook meteen eigenaar van het Breevaartcarillon.
Nieuwbouwproject
Al langere tijd zijn er plannen voor een nieuw appartementencomplex. Volgens Henk van Zijderveld van Livable gaat de verbouwing ergens halverwege dit jaar daadwerkelijk beginnen. Er komen in totaal 451 sociale huurappartementen van gemiddeld 25 vierkante meter.
‘Dat het monument daardoor moet wijken is best voorstelbaar’, legt Van Zijderveld uit. ‘Dat komt omdat het dicht staat op de nieuwe verbouwing. We hebben in het verleden best wat aandacht geschonken aan het toezicht op het monument. Zo hebben we takken weggehaald die in het monument dreigden te groeien’.
Momenteel hangen er tien klokken in het monument. De twee grootste klokken zijn een paar jaar geleden gestolen. ‘Ik vermoed door koperdieven. We hebben destijds aangifte gedaan, maar er is nooit een verdachte in beeld geweest’, aldus Van Zijderveld.
‘Zonde als het verdwijnt’
Op één van de gestolen klokken staat de naam van voormalig predikant Piet Mentzel, de vader van Paul. Die laatste vindt het belangrijk dat het eerbewijs een nieuwe plek krijgt.
‘Ik zei tegen mijn broers dat het jammer is als het bij het oud vuil terechtkomt door de verbouwing’, vertelt Paul Mentzel. ‘Als je door Dordt loopt zie je op verschillende punten herinneringen aan mensen die zich hebben ingezet voor de stad. Het klokkenmonument hoort naar mijn mening ook in dat rijtje thuis en het is zonde als het verdwijnt’.
Hij hoopt dat het carillon een nieuwe plaats krijgt en dat een instantie zich erover ontfermt. ‘Er is een afdeling kunst in de openbare ruimte van de gemeente. Daar heb ik nu contact mee en hopelijk kunnen ze helpen bij een oplossing. Verder zou ik graag willen weten of het leeft in Dordrecht’, zegt hij.
‘Bewust van de waarde’
Het monument ziet er vanwege gebrek aan onderhoud tegenwoordig iets anders uit dan toen het net is neergezet, maar volgens Van Zijderveld van vastgoedbedrijf Livable is dat geen groot probleem. ‘Het is verder in goede staat, dus ook makkelijk te herstellen door het opnieuw te schilderen in een mooie kleur’.
Daarnaast zegt Van Zijderveld overleg te hebben gehad met de eigenaar van het complex. Ze zijn het eens over het feit dat het carillon niet zomaar weg kan. ‘Daar is iedereen scherp op. We weten dat er belangrijke waarde en een verhaal aan vastzit, dus ik geloof niet dat het daadwerkelijk bij het oud vuil terecht komt’, besluit Van Zijderveld.
Wat er dan wél met het Breevaartcarillon gaat gebeuren is nog onbekend.
Dit artikel is geschreven door Jonathan Sekeris.