16 C
Sliedrecht
maandag, mei 20, 2024
HomeVervallen-TVHuizenprijzen in regio dalen met 2,5 tot 5 procent

Huizenprijzen in regio dalen met 2,5 tot 5 procent

REGIO – De huizenprijzen zijn voor het tweede kwartaal op rij gedaald. Dat meldt makelaarsvereniging NVM. In de regio Rijnmond werden de huizen vorig kwartaal 2,5 tot 5 procent goedkoper. Voor het eerst in negen jaar is er ook op jaarbasis sprake van een daling van de huizenprijzen. Die bedraagt 6,4 procent.

De gemiddelde verkoopprijs van een woning was 407.000 euro. Een kwartaal eerder was dat nog 427.000 euro. De prijsdalingen zijn volgens de NVM te verklaren door de hogere hypotheekrente en andere oplopende woonlasten, zoals energiekosten.

Mensen die een koopwoning zoeken hebben steeds meer keus, want het aantal te koop staande woningen bij NVM-makelaars is in een jaar tijd meer dan verdubbeld van 15.566 naar 34.756.

“Als makelaar ben ik hoe dan ook blij dat het woningaanbod verruimt en daarmee ook de keuzes voor de woningkoper”, zegt Lana Gerssen, NVM-vakgroepvoorzitter Wonen. “De extreem verhitte markt lijkt achter ons te liggen, al maak ik me wel zorgen over de betaalbaarheid gezien de gestegen hypotheekrente.”

Starters
Ze denkt dat starters het niet veel makkelijker krijgen om een geschikt huis te vinden nu de prijzen dalen. “De gemiddelde woningprijs is nog ruim 4 ton. Dan moet je behoorlijk veel verdienen en met de gestegen hypotheekrente zijn de maandlasten zo hoog dat het voor starters steeds moelijker wordt.”

In en om Amsterdam daalden de huizenprijzen op jaarbasis het hardst. In de regio’s IJmond, Groot-Amsterdam en Haarlem ging het om meer dan 9 procent. Er zijn ook nog regio’s waar de prijzen stegen, zoals Zuid-Limburg en Twente. In Delfzijl en omgeving stegen de prijzen zelfs bijna 15 procent. De NVM tekent daar wel bij aan dat het aantal woningverkopen er vrij laag is, wat de prijzen wat heftiger op en neer doet gaan.

Afbeelding: NVM/NOS

‘Nieuwbouw zorgenkind’
De verkoop van nieuwbouwwoningen neemt al zeven kwartalen op rij af. En door stijgende bouwkosten kunnen de verkoopprijzen van nieuwbouw volgens de NVM niet meebewegen met de prijsdaling in de bestaande bouw. Daardoor zijn nieuwbouwhuizen relatief duur. “Nieuwbouw wordt meer en meer een zorgenkind”, zegt Chris van Zantwijk, vicevoorzitter van NVM-vakgroep Wonen.

De gemiddelde verkoopprijs van een nieuwbouwwoning is 498.000 euro, veel meer dan het gemiddelde van 407.000 euro voor een bestaande woning. “Dat heeft impact op de verkoopcijfers”, zegt Van Zantwijk. “Kopers trappen op de rem en ontwikkelaars, en bouwers maken ook pas op de plaats.”

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
16 ° C
17.2 °
14.4 °
78 %
0.5kmh
7 %
zo
16 °
ma
20 °
di
20 °
wo
17 °
do
16 °
Advertentie
Advertentie