back to top
20.2 C
Sliedrecht
vrijdag, mei 9, 2025
HomeNieuwsHet balkon van Daniël is niet meer veilig, maar vervangen mag hij...

Het balkon van Daniël is niet meer veilig, maar vervangen mag hij niet

RIDDERKERK – Het huis van Daniël heeft een honingraatbalkon en daar ondervindt hij nu de problemen van. Terwijl de scheuren in de stenen zitten en een bouwkundige heeft geconcludeerd dat het niet meer veilig is, mag Daniël van de gemeente Ridderkerk zijn balkon niet laten vervangen.

De Ridderkerkse Daniël woont in een huis dat gebouwd is rond 1950, en heeft net als vele andere woningen in zijn wijk een honingraatbalkon. Dit type balkon heeft vanwege zijn opvallende uiterlijk en bouwjaar ‘hoge cultuurhistorische waarde’ toegekend gekregen van de gemeente.

Het betekent concreet dat de balkons niet mogen worden verwijderd of vervangen, omdat ze beschermd zijn. Dit zorgt bij Daniël voor radeloosheid.

Gevaarlijk
‘Een jaar geleden waren we bezig met onderhoud aan mijn huis toen de schilder constateerde dat er scheuren waren in mijn balkon’, vertelt hij. ‘En als het gaat vriezen kunnen er meer stenen gaan afbreken. Dan is het de vraag of het naar beneden kan vallen. Je moet er niet aan denken dat iemand beneden iets op zich krijgt. Het balkon is namelijk boven de deur’.

(Foto: Streekomroep56).

Daniël onderneemt actie en schakelt een bouwkundige in. Die concludeert dat er inderdaad onderhoud nodig is. Het bouwplan wordt bij de gemeente ingediend, maar hij krijgt na twee dagen te horen dat zijn plan is afgewezen.

Gemeenteraadslid stelt vragen
Jeroen Rijsdijk van de PvdA Ridderkerk legt uit wat het probleem is met de balkons. ‘De balkons hebben een hoge leeftijd en worden steeds slechter’, legt hij uit. De balkons zijn aan vervanging toe, maar dat daar geen toestemming voor wordt gegeven vindt Rijsdijk zeer opmerkelijk.

‘Het materiaal waar de balkons van zijn gemaakt komt uit Limburg. Dat is niet meer voorhanden, aangezien het gebouwd is net na de oorlog. Daarnaast hadden appartementen in andere straten ook honingraatbalkons, maar deze zijn wél vervangen door glazen balkons’, verklaart het gemeenteraadslid.

De PvdA’er vindt het onbegrijpelijk dat Daniël zijn balkon niet mag vervangen, terwijl het een straat verder wel mocht. ‘We hebben vragen ingediend bij het college van burgemeesters en wethouders. Ik hoop dat ze oplossingen kunnen bieden aan de bewoners, want nu staan ze voor een onoplosbaar probleem’.

Reactie van de gemeente
De gemeente heeft inmiddels in een schriftelijke verklaring antwoord gegeven op de vragen van Rijsdijk. ‘Voor eigenaren is het belangrijk dat zij vooraf advies inwinnen bij een architect, aannemer (met ervaring met erfgoed) of specialist in erfgoedrestauratie over mogelijke onderhouds- of vervangingsopties’, aldus de gemeente Ridderkerk.

‘Vervolgens moeten zij een gedetailleerde aanvraag indienen met duidelijke tekeningen, materiaalvoorstellen en een toelichting op de noodzaak van vervanging. Ook is het belangrijk alternatieven te onderzoeken. Hierbij moet gekeken worden of gedeeltelijke restauratie of structurele versteviging een optie is, in plaats van volledige vervanging’.

Daniël reageert verontwaardigd op de antwoorden van de gemeente. Hij zegt zelf dat hij veel van deze stappen al heeft ondernomen, maar dat leverde nog geen nieuw balkon op. Hij denkt na over vervolgstappen.

Dit artikel is geschreven door Jonathan Sekeris.

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
20.2 ° C
21.1 °
18.9 °
39 %
4kmh
22 %
vr
20 °
za
20 °
zo
22 °
ma
20 °
di
19 °
Advertentie
Advertentie