6.7 C
Sliedrecht
zondag, april 21, 2024
HomeVervallen-TV23 Maart - Via Dolorosa

23 Maart – Via Dolorosa

SLIEDRECHT – Alle Sliedrechters worden uitgenodigd om deel te nemen aan een Via Dolorosa. Voor het eerst wordt er nu ook een kruisweg in Sliedrecht uitgezet.

De kruisweg
De Via Dolorosa (Latijn voor ‘Kruisweg’) is een weergave van de lijdensweg van Jezus Christus, zoals beschreven staat in de Bijbel. Het is Jezus’ lijdensgang vanaf zijn veroordeling door Pontius Pilatus tot aan zijn dood op Golgotha.

Via dolorosa Jeruzalem Statie V (2010). Foto: Johan Crezee.

Volwassenen en kinderen kunnen vanaf 13:30 uur een route volgen vanaf de Gereformeerde kerk (Middeldiepstraat 6). Onderweg wordt dan bij 14 staties (= haltes) stilgestaan om na te denken over wat Jezus op Zijn laatste levensdag overkwam.

Voor de volwassenen gaat het om verdieping. Kinderen hebben hun eigen opdrachten en verzamelen onderweg allerlei voorwerpen.

Start: De Voorhof, Middeldiepstraat 6. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar wel handig (via actiegks@gmail.com) voor de organisatie om te weten hoeveel materiaal er aangeschaft dient te worden voor met name de kinderen.

Ontstaan kruisweg
In de eerste eeuwen van onze jaartelling gingen veel pelgrims op weg naar Jeruzalem, om de weg te gaan die Jezus op zijn laatste levensdag heeft afgelegd. Het maken van een bedevaart naar Jeruzalem was echter alleen voor een beperkt aantal mensen mogelijk. Daarom groeide het gebruik om de lijdensweg van Jezus in de eigen omgeving af te beelden. Bij kloosters en in kerken werden kruiswegen afgebeeld in de vorm van beeldengroepen, fresco’s of schilderijen. Zo kon men, door stil te staan bij elk van de afbeeldingen (staties), de lijdensweg van Jezus volgen.

Via Dolorosa Statie III Jezurzalem. Foto: Johan Crezee.

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
77 %
1.8kmh
82 %
zo
6 °
ma
9 °
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
Advertentie
Advertentie