back to top
19.2 C
Sliedrecht
zaterdag, juli 20, 2024
HomeVervallen-TVUWV zoekt nog 766 werkgevers uit Drechtsteden voor NOW aanvraag

UWV zoekt nog 766 werkgevers uit Drechtsteden voor NOW aanvraag

DRECHTSTEDEN – Werkgevers in de Drechtsteden die tussen oktober 2020 en september 2021 gebruik maakten van een NOW-regeling om personeel door te kunnen betalen tijdens de coronapandemie hebben nog minder dan een maand om de definitieve berekening hiervoor aan te vragen.

Op dit moment zijn er nog 766 werkgevers die één of meerdere aanvragen niet ingediend hebben. Het UWV is daarom een campagne gestart om hen daarop te wijzen. Dat is nodig aangezien werkgevers tot en met woensdag 22 februari hebben om hun definitieve omzetverlies door te geven of uitstel aan te vragen. Als zij de definitieve berekening niet tijdig aanvragen, kan dat leiden tot een terugvordering van het hele verkregen voorschot.

Werkgevers ontvingen bij de NOW eerst een voorschot gebaseerd op een verwacht omzetverlies door de crisis. Bij de definitieve berekening wordt, aan de hand van de loonsom in de betreffende NOW-periode en het daadwerkelijke omzetverlies, bepaald op welke tegemoetkoming werkgevers daadwerkelijk recht hebben.

De komende maand gaat UWV met een communicatiecampagne werkgevers nadrukkelijk informeren over de naderende deadline en over de ondersteuning die UWV biedt. Zo worden werkgevers rechtstreeks benaderd via post, mail en telefoon. Daarnaast worden werkgevers geïnformeerd via online advertenties, advertenties in vakbladen en radiospotjes.

Werkgevers kunnen alle informatie over de definitieve berekening vinden op deze website van UWV.

‘De coronacrisis is voorbij, maar nu kampen werkgevers met een krappe arbeidsmarkt, hoge inflatie en hoge energieprijzen. We begrijpen dat het dan lastig kan zijn om daarnaast tijd te vinden om de definitieve berekening voor de NOW aan te vragen’, zegt UWV-bestuursvoorzitter Maarten Camps. ‘Toch is het belangrijk om nu echt aan de slag te gaan, want er gaat best wat tijd zitten in het verzamelen en aanleveren van alle informatie.’

Terugbetalen of uitstel
Werkgevers die in een periode meer dan 40.000 euro aan voorschot hebben ontvangen of recht hebben op een definitief bedrag van 40.000 euro of meer, hebben een zogeheten derdenverklaring nodig (bijvoorbeeld van hun boekhouder). Bij een voorschot of definitief bedrag boven 125.000 euro, is een accountantsverklaring nodig. Vanwege verwachte drukte bij accountants is het mogelijk om uitstel aan te vragen van maximaal 14 weken, maar dat moet dan wederom voor 22 februari aangegeven worden.

De deadline geldt voor vier NOW-periodes: de derde periode NOW die liep van oktober 2020 tot en met december 2020, de vierde periode van januari tot en met maart 2021, de vijfde periode NOW van april tot en met juni 2021 en de zesde periode die liep van juli tot en met september 2021.

In totaal werden over deze vier periodes 3.338 voorschotten toegekend aan 1.463 unieke werkgevers in de Drechtsteden. UWV keerde over deze vier periodes 120 miljoen euro aan voorschotten uit. Van de 1.463 werkgevers die in deze vier periodes een of meer voorschotten heeft ontvangen, zijn er 697 klaar met hun aanvraag van de definitieve berekening.

Dit is een verhaal van onze streekredactie Drechtsteden

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
19.2 ° C
20.6 °
17.8 °
81 %
0.9kmh
9 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
20 °
wo
19 °
Advertentie
Advertentie