back to top
13.9 C
Sliedrecht
maandag, juli 15, 2024
HomeNieuwsUitzwaaimoment Beachvolleyballer Yorick de Groot

Uitzwaaimoment Beachvolleyballer Yorick de Groot

SLIEDRECHT  Yorick de Groot kreeg op zijn verjaardag zijn eigen uitzwaaimoment. Op een speciaal evenement op zaterdag 6 juli is die Sliedrechtse beachvolleyballer uitgezwaaid op Kerkbuurt 45, bij Hofleverancier Schoenenwinkel J. van Mourik & Zn.
Bij het evenement was onder meer locoburgemeester en wethouder Sport Roelant Bijderwieden aanwezig om Yorick mede succes toe te wensen. Het evenement werd georganiseerd door Jeffrey van Mourik.
Vlnr.: Jeffrey van Mourik, Yorick de Groot en Roelant Bijderwieden

Yorick de Groot is sinds zijn jeugd lid van Sliedrecht Sport. In 2023 werd Yorick uitgeroepen tot volleyballer van het jaar. Samen met Stefan Boermans neemt Yorick deel aan het Olympisch beachvolleybaltoernooi. Het beachvolleybal tijdens de Olympische Spelen van Parijs is van 27 juli tot en met 10 augustus. Het evenement vindt plaats in het Champs-de-Mars, het park aan de voet van de Eiffeltoren in het centrum van Parijs.

Yorick de Groot en Stefan Boermans lijken op voorhand gunstig te hebben geloot. Ze treffen onder meer de Fransen Arnaud Gauthier-Rat en Youssef Krou. Het team van organisator Frankrijk staat 35ste op de wereldranglijst. Daarnaast nemen ze het op tegen Pablo Herrera en Adrián Gavira uit Spanje. De Spanjaarden vinden we terug op plek 18 van de wereldranglijst. De groep van Boermans en De Groot wordt gecomplementeerd door de Amerikanen Miles Evans en Chase Budinger (nummer 13 van de wereld). Opmerkelijk, Budinger is een voormalig NBA-basketballer die als prof actief was bij: Houston, Minnesota, Indiana en Phoenix.

Waarom het uitzwaai moment bij Schoenenwinkel van Mourik.

Jeffrey van Mourik: de etalages zijn speciaal ingericht en gedaan in samenspraak met Yorick. Hij heeft ook al zijn olympische spullen van 4 jaar geleden (toen heeft hij meegedaan onder de 21 en heeft zilver gehaald) en de shirtjes van de afgelopen belangrijke wedstrijden uitgeleend voor de etalages. We doen dit omdat de winkel al ruim 60 jaar betrokken is bij de volleybal en sponsoren Sliedrecht sport al zolang je kan sponsoren. Ook zijn wij al vanaf de eerste dag businessclub lid.

Een jongen van de club

Omdat een jongen van de club het heeft behaald om naar de Olympische spelen te gaan spelen, vonden we dat dit extra onder de aandacht moest komen voor Yorick. Voor de volleybal hopen we dat meer jongens en meisjes denken “hè dat wil ik ook” en dat ze op volleybal gaan.

De familie de groot kennen we jarenlang. Een anekdote: de vader van Yorick, Bas de Groot was op zeer jonge leeftijd bij ons in de winkel en aan het rondrennen. Hij is daarbij over een tassen rek gevallen en had zijn been heel naar gebroken. Door die breuk heeft hij altijd beenlengte verschil gehouden en daardoor zelf nooit hoog kunnen volleyballen. Yorick ken ik al heel mijn leven. Ik heb jaren training van zijn vader gehad en nu heeft mijn zoontje Joas van Mourik weer training van Bas de groot. Zo blijven we in verbinding met elkaar.

Wat is Beachvolleybal

Beachvolleybal, een variant van volleybal gespeeld op zand verscheen voor het eerst op de stranden van Santa Monica, Californië in de jaren twintig. Het eerste beachvolleybaltoernooi vond plaats in 1947 en het eerste circuit werd gelanceerd in de jaren vijftig, waarbij honderden spelers op de Californische stranden betrokken waren. De eerste vakbond voor professionele spelers werd opgericht in de jaren tachtig en het eerste internationale toernooi dat werd goedgekeurd door de Internationale Volleybalfederatie (FIVB) werd gehouden in 1987.

Kort overzicht van de regels
Beachvolleybal wordt gespeeld door twee teams van twee spelers op een zandveld van 16 meter lang en 8 meter breed – iets kleiner dan een binnenveld – dat wordt gescheiden door een net. Bij beachvolleybal wordt dezelfde nethoogte gebruikt als bij zaalvolleybal: 2,24 meter voor dames en 2,43 meter voor heren.

Het team dat als eerste twee sets wint, wint de wedstrijd. De eerste twee sets worden elk naar 21 punten gespeeld en de derde set, indien nodig, naar 15 punten. Omdat er slechts twee spelers per team zijn, hebben spelers veel meer terrein te bestrijken, wat betekent dat ze bliksemsnelle reflexen nodig hebben. Beachvolleybalwedstrijden worden buiten gespeeld, waar wind, zon en regen de speelomstandigheden kunnen beïnvloeden; spelers moeten daarom zeer veelzijdig zijn en zich aanpassen aan de elementen om te slagen.

Olympische geschiedenis Beachvolleybal
Beachvolleybal maakte zijn officiële Olympische debuut op de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, nadat het voor het eerst als demonstratiesport verscheen op de Olympische Zomerspelen van 1992 in Barcelona. Brazilië en de VS hebben aanzienlijk succes geboekt in de sport en hebben samen 24 Olympische medailles gewonnen (waarvan 10 gouden) op een totaal van 42. De enige andere NOC’s die bovenaan het podium eindigden waren Duitsland bij de heren (Londen 2012). en damestoernooien (Rio 2016), Australië in het damestoernooi (Sydney 2000) en Noorwegen in het herentoernooi (Tokio 2020).

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
13.9 ° C
15 °
12.3 °
88 %
0.5kmh
14 %
ma
24 °
di
18 °
wo
20 °
do
23 °
vr
22 °
Advertentie
Advertentie