DORDRECHT/PAPENDRECHT – Negen maanden geen verkeer over de Papendrechtse brug, hoewel nog ver weg, betekent dat voor honderden forensen, scholieren en bezorgers die dagelijks gebruik maken van de verbinding dat zij afhankelijk zijn van een vervangend pontje of de waterbus. Niet iedereen ziet dat zitten.
Rijkswaterstaat en betrokken gemeenten maakten maandag bekend dat de Papendrechtse brug (N3) over de Beneden Merwede vanaf juni 2026 voor negen maanden afgesloten zal zijn voor al het verkeer. Hulpdiensten wijken uit naar de Baanhoekbrug, die daardoor voor fietsers afgesloten is. Dit zorgt voor grote vertragingen voor woon-werkverkeer en scholieren die dagelijks gebruik maken van de verbindingen over de Merwede.
Baanhoekbrug
Een fietser uit Sliedrecht verbaast zich op de vroege dinsdagmorgen over de sluiting van niet één maar twee bruggen. Dat de Papendrechtse brug onderhoud nodig heeft snapt hij, maar dat het fietsverkeer vanwege de hulpdiensten niet meer over Baanhoekbrug mag gaat er bij hem niet in.
‘Dat is weer typisch, dat ze dan beide bruggen eruit gooien. Fietsers moeten het maar weer uitzoeken!’. Een oudere dame voorziet problemen met het bereiken van haar drie kleinkinderen die in Papendrecht wonen. ‘Ik ga daar drie keer per week oppassen, dat wordt nu wel bemoeilijkt’.
LEES OOK: Papendrechtsebrug (N3) gaat volgend jaar negen maanden lang dicht
Ook op sociale media gaan bewoners van Sliedrecht, Papendrecht en Dordrecht los over de plannen. Eén vrouw ziet op tegen het omrijden: ‘Dat wordt weer dagelijks een uur heen en een uur terug om even naar Sliedrecht te rijden. Zo te zien is fietsen ook geen optie…serieus?! Lekker bezig hoor!’. Iemand anders vraagt zich af of de Baanhoekbrug niet open kan blijven voor fietsverkeer: ‘Twee verkeersregelaars erbij en zodra er hulpdiensten over moeten fietsers even wachten’.
Overvaren
Onduidelijk voor velen lijkt de inzet van een pont om fietsers over te varen. Zij vragen zich af of zo’n pontje gratis zal zijn. Rijkswaterstaat heeft bevestigd dat de pont gratis zal zijn. De vraag is nog wel of er één of twee pontjes ingezet zullen worden om fietsers over te varen. Fietsers staan echter niet te springen voor een dagelijkse vaartocht.
‘De vorige keer dat de brug eruit lag zette men ook een pont in. Die was te klein en oncomfortabel. Daar ga ik dit keer echt niet op staan’, laat een man die dagelijks van Dordrecht naar Kinderdijk fietst weten. Een passerende scholier ziet minder problemen, eerder van huis vertrekken neemt hij voor lief.
‘De vorige keer was die pont er ook al, dat was niet zo erg. En ja, als het onderhoud moet gebeuren dan is dat maar zo’. Een ander baalt dat hij negen maanden lang vroeger moet opstaan tijdens zijn examenjaar, maar ziet geen reden tot paniek. ‘Negen maanden is wel bizar, maar wat doe je er aan. Het zal wel druk worden op die pontjes’.
Dit artikel is geschreven door de redactie van Streekomroep56.