back to top
20.3 C
Sliedrecht
zaterdag, juli 20, 2024
HomeNieuwsRaad neemt motie geboortebomen aan; motie herdenkings- en feestdagen ingetrokken

Raad neemt motie geboortebomen aan; motie herdenkings- en feestdagen ingetrokken

REGIO – Een motie waarin Niels van Heteren namens de fracties van D66, PvdA, GroenLinks en OP pleit voor de invoering van geboortebomen als symbolisch geschenk aan nieuwe ouders, is donderdagavond met algemene stemmen aangenomen door de gemeenteraad.

Bomen worden hierbij erkend als ‘krachtige symbolen van leven, groei en het belang van een groene toekomst’. Een tweede motie over herdenkings- en feestdagen werd door Van Heteren ingetrokken.

Van Heteren had ook een motie ingediend getiteld ‘Aandacht voor herdenkings- en feestdagen in Papendrecht’. In zijn bijdrage over deze motie benadrukte Van Heteren het belang van diverse culturen, religies en gemeenschappen.

In dit kader wil hij ook dat Papendrecht aandacht zal besteden aan Keti Koti op 1 juli, waarmee de afschaffing van de slavernij wordt herdacht. Ook memoreerde Van Heteren de opleving van het antisemitisme, waarvoor hij zei zich te schamen.

Namens het college van B&W ontraadde wethouder Jaco van Erk (CU) deze motie. Hij steunde het idee om ook in Papendrecht aandacht te besteden aan Keti Koti, maar hij wilde dat de gemeente zelf zou kunnen bepalen aan welke herdenkings- en feestdagen aandacht besteed wordt: ‘het is fijn om daar als gemeente een bepaalde handelingsvrijheid te hebben’.

Omdat het college zich niet in alle punten van de motie kon vinden, ontraadde hij de motie.

Keelgat
Deze opmerking van de wethouder schoten Trijntje van Es (D66) in het verkeerde keelgat. Zij vond het niet juist dat het college als eerste kon spreken over een motie die vanuit de raad, ook aan de raad was gericht.

Zij sprak van ‘ernstige politieke sturing van de vrijheid die wij (de gemeenteraad, red.) hebben om te debatteren’. Na een korte schorsing liet Niels van Heteren weten dat hij zich ongemakkelijk voelde na deze discussie en dat hij de motie introk.

Dit is een bericht geschreven door Hans Hulswit voor RTV Papendrecht.

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
20.3 ° C
21.7 °
18.9 °
77 %
0.5kmh
8 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
20 °
wo
18 °
Advertentie
Advertentie