back to top
20.6 C
Sliedrecht
donderdag, juni 20, 2024
HomeVervallen-TVQbuzz wil rechtstreekse nachttrein tussen Dordrecht, Rotterdam en Utrecht

Qbuzz wil rechtstreekse nachttrein tussen Dordrecht, Rotterdam en Utrecht

REGIO – Qbuzz heeft een officiële aanvraag ingediend om in de weekenden een nachttrein te laten rijden tussen Dordrecht, Rotterdam, Gouda, Woerden en Utrecht. Het ov-bedrijf beroept zich op Europese regels die het toestaan om voor eigen rekening en risico te gaan rijden op het spoornet van ProRail. Qbuzz hoopt eind volgend jaar met de dienstregeling te kunnen beginnen.

Nu rijden treinen nog tussen Dordrecht en Rotterdam slechts een deel van de nacht. Vanuit Dordrecht vertrekt de laatste trein richting Rotterdam halverwege de nacht. Wil je van Rotterdam naar Dordrecht dan vertrek je uiterlijk iets na 01.00 uur.

Enorme omweg
De nachttreinen van de NS tussen Rotterdam en Utrecht rijden via Leiden en Amsterdam naar Utrecht, een enorme omweg. De reistijd over dit traject bedraagt bijna twee uur. Qbuzz wil rechtstreeks tussen Rotterdam en Utrecht rijden, dus via Rotterdam-Alexander, Gouda en Woerden. De reistijd neemt daarmee met een uur af.

Qbuzz heeft een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Het ov-bedrijf denkt dat de ACM drie maanden nodig heeft voor een reactie.

Anderhalf jaar
Bij een positief antwoord is ProRail aan zet. De spoorbeheerder onderzoekt of er ruimte voor Qbuzz is op het traject Dordrecht-Rotterdam-Utrecht, en hoeveel treinen het bedrijf in dat geval mag laten rijden. ProRail stemt dit af met andere vervoerders als de NS en maatschappijen die goederentreinen laten rijden.
Qbuzz denkt dat de ACM en ProRail samen ongeveer anderhalf jaar nodig om tot besluiten en beslissingen te komen, en wil de eerste trein op 21 december 2024 laten rijden.

Bron: mediapartner Rijnmond

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
20.6 ° C
22.2 °
19.4 °
61 %
2.7kmh
100 %
do
19 °
vr
21 °
za
18 °
zo
21 °
ma
23 °
Advertentie
Advertentie