REGIO – Het bedrijf HRC Powerful Ageing, dat achter het bekritiseerde fitnesstraject voor ouderen zit, werkt niet langer samen met de gemeenten in de Drechtsteden. ‘Wij kunnen en willen geen concessies doen aan onze missie om echt te helpen zelfredzaam te blijven’, laat het bedrijf weten in een statement. ‘Daarom stappen wij eruit’.
Het fitnesstraject voor ouderen is vorig jaar in meerdere gemeenten in de streek gestart. De ouderen die deze training volgen, hebben zich in eerste instantie bij de Sociale Dienst Drechtsteden (SDD) gemeld voor hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Zij kunnen bijvoorbeeld zelf bepaalde taken in het huishouden niet meer uitvoeren of hebben moeite met traplopen.
In plaats van deze huishoudelijke taken meteen uit handen te nemen, wordt met de pilot eerst gekeken wat ouderen zelf nog kunnen doen als die spierkracht getraind wordt. Als uit een screening en intake blijkt dat zij gebaat zijn bij de training én hiertoe in staat zijn, worden ze onderworpen aan een traject. In veertien weken trainen ze twee keer per week onder toeziend oog van een fysiotherapeut.
Er ontstond veel ophef over de proef. Niet alleen vanwege het vermeende ‘verplichte karakter’ van de pilot, maar ook omdat ouderen over de grond zouden moeten rollen en zouden worden vernederd. HRC ontkent overigens dat dit het geval is: ‘Deze beweringen zijn onjuist en schetsen ten onrechte een zeer negatief beeld’.
LEES OOK: ‘Verplicht karakter een struikelblok’
Vrijwillig
In Sliedrecht en Zwijndrecht werd na dergelijke berichtgeving via moties opgeroepen om het traject te stoppen. In Dordrecht werd een voorstel aangenomen om het traject niet verplicht te stellen, maar ouderen die huishoudelijke hulp willen te motiveren om vrijwillig mee te werken aan het fitnesstraject.
Uiteindelijk werd in overleg met het Algemeen Bestuur van de gemeenschappelijke regeling (GR) Sociaal besloten in de Drechtsteden te stoppen met de pilot Powerful Ageing in de huidige vorm en door te gaan met een gewijzigde pilot onder de term Herstelgerichte ondersteuning. Daarin konden ouderen een keuze maken voor het fitnesstraject, voor een maatwerkvoorziening zoals huishoudelijke ondersteuning, een scootmobiel of traplift of voor een combinatie.
‘Het werkt fysiek verslechterend’
HRC stelt dat de essentie van de Wmo is dat de ondersteuning pas effectief is als deze aansluit op de werkelijke hulpvraag. ‘Ouderen die zich melden bij het Wmo-loket met een verzoek om huishoudelijke hulp, willen dat in de kern juist nog het liefst zelf kunnen. (…) Als die wensen er zijn, heeft een inwoner helemaal niets aan huishoudelijke ondersteuning. Sterker nog: het werkt fysiek verslechterend en ondermijnt de eigen wensen’, zegt het bedrijf.
‘We bevinden ons inmiddels in een politiek en journalistiek steekspel, waarin niet alleen Powerful Ageing geraakt wordt, maar vooral ook de ouderen die we kunnen helpen of die al baat hebben bij het programma’.
‘We betreuren het besluit’
Het bestuur van de gemeenschappelijke regeling (GR) Sociaal, waarin diverse gemeenten in de Drechtsteden in samenwerken op tal van onderwerpen in het sociaal domein, betreurt het besluit van HRC. ‘We maken op korte termijn afspraken met HRC over de lopende trajecten, want er zijn nog steeds groepen aan het trainen en die hier positief over zijn’, aldus een woordvoerder.
‘We blijven het belangrijk vinden dat iedere inwoner naar vermogen kan deelnemen aan de maatschappij en hierin de eigen mogelijkheden benut. Doel is om te werken aan herstel van zelfredzaamheid en iemand zo onafhankelijk mogelijk te maken van ondersteuning’.
Nu de samenwerking met HRC stopt, wordt gekeken naar alternatieven op de langere termijn. Voor de huidige deelnemers worden gesprekken gevoerd om een regeling te treffen, zodat zij hun trainingsprogramma kunnen afmaken.
Dit artikel is geschreven door de redactie van Streekomroep56.