REGIO – Er moet een interdepartementaal aanspreekpunt voor de Chemours-problematiek komen met binding in de regio. De Tweede Kamer heeft daartoe een motie aangenomen.
De motie volgt een oproep van de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden om de banden met de verschillende ministeries op het dossier Chemours te verbeteren. De gemeenten willen een nationale coördinator die werkt vanuit de Drechtsteden en zo aanspreekbaar is voor gemeenten en inwoners.
Stevige aanpak
Wethouder Tanja de Jonge van Dordrecht is blij met deze brede steun uit de Tweede Kamer. ‘In Zeeland bestaat er al zo’n PFAS-aanspreekpunt en daar zijn goede ervaringen mee. Deze coördinator kan helpen bij een stevige aanpak van het dossier PFAS. We strijden voor de gezondheid van onze inwoners en onze leefomgeving’.
Betere toegang
De motie is ingediend door Marieke Koekkoek (Volt) die onlangs een werkbezoek bracht aan de Drechtsteden in verband met PFAS en het goederenvervoer op de Brabantroute.
De motie werd mede ingediend door ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren en GroenLinks-PvdA en gesteund door o.a. VVD, BBB en SGP. Marieke Koekkoek: ‘PFAS vormen een groot gevaar voor de volksgezondheid. Met deze coördinator komt Den Haag naar de regio en krijgen gemeenten en bewoners beter toegang tot de ministeries’.