DORDRECHT – Het korps van Jubal luidt dit jaar niet de Koningsdag in met een aubade voor het Stadhuis. Een verlies voor Dordtenaren, want het Drum en Bugle Corps doet dit al decennia wél. Het korps van Jubal heeft dit jaar te weinig leden om de traditie voort te zetten: ‘Vijf jaar geleden bestond het korps uit zestig of zeventig leden. Afgelopen jaar waren het er 25. Dit jaar gaat het gewoon niet met het aantal leden’, aldus Jubal-secretaris Tim van Driel.
Jong Jubal neemt dit jaar het concert over. Zij beginnen de rondgang als vanouds om 09:00 middenin het centrum, en lopen al spelend naar het Stadhuisplein. Deze groep bestaat uit kinderen van 7 tot en met 16.
Te kleine groep
Het concert blijft door de inzet van Jong Jubal in de familie, maar het is toch een zorgwekkende ontwikkeling voor de muziekvereniging. Jubal is een groot begrip in Dordrecht, want veel bewoners zijn met het ochtendconcert op Koningsdag opgegroeid.
Het korps speelt nog regelmatig, maar de groep is te klein om de aubade recht aan te doen, vertelt Van Driel: ‘De kleiner geworden groep brengt nu niet de massaliteit die met de identiteit van het korps verweven is’. Dit Koningsdagconcert is jaarlijks niet alleen muzikaal indrukwekkend, maar brengt ook theaterelementen met zich mee, met precieze passen en dansen met vlaggen.
‘Wij beginnen meestal in november al met repeteren, op woensdagen en de hele zaterdagen’, vertelt Van Driel. Vanaf een paar weken voor Koningsdag wordt het nog drukker, dan huurt het korps gymzalen of zoekt het voetbalvelden op, om het optreden tot in de puntjes uit te werken.
‘De prioriteiten zijn tegenwoordig anders’
De voorbereidingstijd is volgens Van Driel waarom het werven van nieuwe leden, of het houden van bestaande leden, moeilijk is. ‘Ja, de prioriteiten van de overgangsgroep zijn tegenwoordig anders. Als leden 16 zijn, gaan ze normaal gesproken van Jong Jubal naar het senioren-korps, maar nu gaan ze op zaterdag vaak werken. En mensen hebben ook gewoon minder tijd’. Sinds de coronatijd neemt het aantal leden van Jubal, dat al meer dan honderd jaar bestaat, af.
Nieuwe leden werven lukt voor andere optredens nog wel, vertelt Van Driel, maar het niveau van het Koningsdagconcert ligt hoog. ‘Er zijn nog wel eens mensen van bijvoorbeeld veertig, die willen instappen op muziek maken. Maar voor de aubade moeten de leden veel tijd en moeite erin steken’. De vereniging probeert leden te werven op evenementen of door bezoeken aan middelbare scholen, maar het mag voor dit jaar nog niet baten.
Komende jaren
Wel zijn de huidige leden hard aan het werk om ervoor te zorgen dat het korps als vanouds kan blijven bestaan. Jubal geeft het stokje dan ook niet compleet over aan Jong Jubal. ‘We hopen om komende jaren toch weer met het korps op het Stadhuisplein te staan. Daar gaan we ons best voor doen’.
Kijk hieronder de videoreportage over Jubal en Koningsdag 2025:
Dit artikel is geschreven door Roxane Kroon.