back to top
20.3 C
Sliedrecht
zaterdag, juli 20, 2024
HomeNieuwsIndrukwekkende lezing door Jan Boele over de Watersnood 1953

Indrukwekkende lezing door Jan Boele over de Watersnood 1953

SLIEDRECHT – Op woensdagavond 17 januari hield Jan Boele, voorzitter van de Historische Vereniging Binnenwaard een boeiende lezing ‘Watersnood 1953; ramp en realiteit’. Op die avond verzamelde zich een enthousiast publiek van vrijwilligers en sponsoren in het Sliedrechts Museum voor een bijzondere lezing.

De gerenommeerde spreker Jan Boele nam het publiek mee door middel van levendige verhalen, historische feiten en vele foto’s en kaarten op een reis van een ver verleden naar de watersnood in 1953 en naar de actualiteit rondom het water nu en de toekomst.

Het ontstaan van de Alblasserwaard, een laaggelegen gebied waar toen nog lage dijken werden gebouwd tegen het water. Dat voorkwam niet dat de waard sinds die tijd vele malen onderliep door dijkdoorbraken. Jaren voor de watersnood van 1953, in 1939, werd een stormvloedcommissie opgericht. Helaas werd niets met de adviezen van de commissie gedaan. Dat gold ook voor de plannen van ir. Van Veen voor de grootschalige Deltawerken in Zuid-Holland en Zeeland.

Pas na de watersnood van 1953, werd gestart met deze Deltawerken. Vervolgens ging Boele in op de situatie van nu en in de toekomst. Zijn de dijken nog sterk genoeg en welke maatregelen moeten worden genomen om Nederland droog te houden. De opkomst was groot en na afloop hadden de aanwezigen de gelegenheid om vragen te stellen en hun eigen ervaringen te delen.

Het was een geslaagde avond, reden waarom het Sliedrechts Museum probeert deze lezing nogmaals aan te bieden aan externe genodigden. Dat hangt natuurlijk af van de beschikbaarheid van Jan Boele.

Meer informatie Sliedrechts Museum:
Van 20 januari t/m 2 maart is in het Sliedrechts Museum de expositie ‘Verborgen Schatten’ te zien. Een verzameling van prachtige objecten uit het depot van het museum, die anders nooit zichtbaar zijn voor het publiek. Het Sliedrechts Museum is gelegen aan de Kerkbuurt 99-101 in Sliedrecht. Openingstijden zijn woensdag- en zaterdagmiddagen van 14:00 – 17:00 uur.

Entree is €2 voor volwassenen en €1 voor kinderen en voor houders van een museumjaarkaart. Voor groepen zijn aparte afspraken te maken. Zie www.sliedrechtsmuseum.nl

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
20.3 ° C
21.7 °
18.9 °
77 %
0.5kmh
8 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
20 °
wo
18 °
Advertentie
Advertentie