ALBLASSERDAM – Het proces lijkt op cremeren, maar werkt net iets anders, is goedkoper én er komt geen CO2 bij vrij. In Alblasserdam kun je jouw overleden huisdier laten resomeren. Na een chemisch proces wordt het kadaver opgelost en blijven er botten over.
De bedrijfsruimte van Aqua Resomation is de laatste plek waar eigenaren nog een keer de vacht van hun overleden viervoeter kunnen voelen. Daarna gaat het dode diertje de machine in en begint het resomeringsproces. Daarbij wordt het kadaver onder een temperatuur van 150 graden opgelost met water en kaliumhydrochide. Na dit proces blijven de botten over.
Mede-eigenaar Rob Veenvliet-Bijl had al een dierencrematorium. Ongeveer 7 jaar geleden bedacht hij dat het resomeren van dieren ook interessant zou kunnen zijn. ‘De dieren worden gesproeid, week gemaakt en opgelost’, legt Rob uit. Na het proces blijven de botten en tanden in de machine liggen, die dan behoorlijk broos zijn. Als dat wordt vermalen, blijft er wit poeder over.
‘Eerste in Europa’
Het resomeren van mensen is vooralsnog verboden, maar bij dieren is het wel toegestaan. Op andere plekken wordt het ook gedaan, maar het proces in Alblasserdam is een innovatie van Rob zelf. ‘Resomeren onder lage druk gebeurt al, maar wij zijn de eerste in Europa die het onder een hoge druk en onder hoge temperaturen mogen uitvoeren’, vertelt hij. ‘Dat is sneller dan resomeren onder een lage druk. Verder is dit ongeveer 20 procent goedkoper dan cremeren en er komt geen CO2 bij vrij’.
Of er veel animo voor is, moet nog blijken. Rob zal vanaf juni de machine officieel in gebruik nemen. Ook zal hij binnenkort een open dag organiseren voor geïnteresseerden.
Dit artikel is geschreven door de redacties van Streekomroep56 en RTV Rijnmond.