REGIO – Een niertumor van zo’n twintig centimeter doorsnee en bijna anderhalve kilo in gewicht: die verwijderde uroloog Niels Wondergem onlangs in het Albert Schweitzer ziekenhuis door middel van een kijkoperatie. Dat is vrij uitzonderlijk bij zo’n grote tumor.
Vaak wordt bij deze omvang gekozen voor een open operatie, met een grote snee in de buik. Wondergem beheerst echter de techniek van de ‘handgeassisteerde laparascopie’. In de video bij dit bericht licht hij dit nader toe.
Sneller herstel, minder pijn
Bij zo’n met de hand geholpen kijkoperatie brengt de opererende arts door een van de aangebrachte kijkgaatjes in de buik één hele hand naar binnen, in de plaats van een operatie-instrument. Met deze hand kan ruimte worden gemaakt in de buikholte en kan de tumor worden bewogen voor goed zicht.
Met een instrument via een ander kijkgaatje, sneed Wondergem bij deze patiënt in slechts twee uur tijd de hele aangetaste nier los, om deze daarna met de hand uit te nemen. Deze aanpak zorgt voor een kleinere wond, weinig of geen bloedverlies, een kortere ziekenhuisopname, sneller herstel en minder pijn voor de patiënt.
Reeks behandelmethoden
Het is één van de diverse behandelmethoden die in het Albert Schweitzer ziekenhuis ter beschikking staan bij nierkanker. Naast de volledige (in dit geval) en de gedeeltelijke nierverwijdering via een gewone of een handgeassisteerde kijkoperatie, verrichten de urologen ook cryo-ablaties. Daarbij worden de kankercellen op de nier vernietigd door bevriezing met een naald. Het lichaam ruimt de restanten daarna zelf op.
De beste aanpak wordt altijd in overleg met de patiënt gekozen, op basis van onder meer de omvang van de tumor, de resterende nierfunctie en de situatie van de patiënt. De urologen van het Albert Schweitzer ziekenhuis behandelen jaarlijks ruim honderd nieuwe patiënten met nierkanker. Het ziekenhuis is daarmee een van de grotere behandelcentra voor nierkanker in het land.