REGIO – Het Dordtse chemiebedrijf Chemours moet een dwangsom van 1 miljoen euro betalen omdat het meer fluorkoolwaterstoffen op de markt heeft gebracht dan toegestaan. Volgens de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft Chemours daarnaast bij de invoer de Europese Commissie onjuist geïnformeerd.
‘Aan de Europese Commissie rapporteerde Chemours dat dit zeer sterke broeikasgas (trifluormethaan of HFC-23 red.) werd geïmporteerd voor vernietiging, wat is vrijgesteld van quotum’, schrijft de inspectie. ‘Uit onderzoek bleek echter dat Chemours HFC-23 gebruikt in het productieproces en dat feitelijk sprake was van een quotumoverschrijding’.
Het quotum is een beperking op de productie van bepaalde chemische stoffen, in dit geval zogenoemde F-gassen. Dat soort gassen leveren een bijdrage aan klimaatverandering. Door steeds verdere beperking van de productie ervan op Europees niveau, hoopt Brussel uiteindelijk toe te werken naar een totaalverbod.
‘Het is daarom van groot belang erop toe te zien dat de Europese quota niet worden overschreden. Als dat wel gebeurt wordt de Europese quotaregeling ondermijnd’, aldus de ILT. Het is niet voor het eerst dat Chemours op de vingers wordt getikt om het overtreden van het quotum.
De inspectie legde het chemiebedrijf in 2022 daarvoor al een last onder dwangsom op, vanwege de overtreding moet die nu worden betaald. Volgens de inspectie heeft Chemours inmiddels goede intenties getoond. ‘Dit laat onverlet dat de ILT het nodig vindt om een nieuwe, hogere dwangsom aan het bedrijf op te gaan leggen’. Wat de hoogte daarvan zal zijn is nog niet bekend.
Dit artikel is geschreven door Coen Theuwis.