back to top
0.4 C
Sliedrecht
vrijdag, januari 17, 2025
HomeNieuwsBodycam 'terecht afgepakt' tijdens onderzoek naar villamoord Kinderdijk

Bodycam ’terecht afgepakt’ tijdens onderzoek naar villamoord Kinderdijk

ALBLASSERDAM – Een beeldjournalist doet met draaiende camera verslag van een inval in een onderzoek naar de villamoord in Kinderdijk. Dan wil de politie dat hij zijn bodycam uitzet. De zaak komt voor de rechter. Persvrijheid of verstoring van een strafrechtelijk onderzoek?

In een woning in de Vogelbuurt in Alblasserdam staat op 5 december 2022 een inval op het punt van beginnen, als de beeldjournalist* aankomt. Hij is getipt door omwonenden, dat er veel politie in de straat is. Dit blijkt niet voor niets: de inval houdt verband met een gruwelijk drama, een paar dagen eerder.

Drie dagen voor de inval wordt in een villa aan de Puntweg in Kinderdijk een 74-jarige man gedood. Hij ligt naast zijn partner in bed te slapen en wordt door een kogel in zijn hoofd geraakt. Hij vecht nog een paar dagen voor zijn leven, maar overlijdt uiteindelijk.

De man en vrouw hebben nog niet zo lang een relatie samen. Hij woont nog in België, zij in Kinderdijk. Samenwonen doen ze nog niet. Als het stel wil slapen, staat er ineens een man in een camouflagebroek en een muts op zijn hoofd in de deuropening van de slaapkamer. Hij richt het wapen op het slachtoffer en schiet hem door zijn hoofd.

Crime passionel
De man in de deuropening blijkt een bekende van de vrouw te zijn. Het is haar 78-jarige klusjesman uit Alblasserdam, die al jaren voor haar werkt. Nadat hij op de man heeft geschoten, richt hij zijn wapen op de vrouw en zegt: “Nu weet je hoeveel ik van je hou.” De vrouw weet op de man in te praten, en ontsnapt zo zelf aan een nog ernstigere afloop.

Als de journalist arriveert in Alblasserdam bij het huis van de klusjesman – bepakt met zijn fotocamera en bodycam – loopt hij op een groepje opsporingsambtenaren in burger af. Een van de ambtenaren merkt zijn bodycam op en vraagt of hij deze stop wil zetten. Van de rechter-commissaris die de leiding heeft over de inval moet hij vervolgens de camera afstaan.

De beeldjournalist ziet dat niet zitten en weigert. Hij krijgt dan de keuze om de beelden te wissen of te worden aangehouden. Uiteindelijk wordt de bodycam van hem afgepakt. Ter plekke wist de politie de beelden.

Vrije nieuwsgaring
De journalist vindt dat de rechter-commissaris onrechtmatig heeft gehandeld, en dat de situatie in strijd is met de vrije nieuwsgaring. Hij brengt zijn zaak naar de rechtbank, maar krijgt geen gelijk. Om het onderzoek goed te kunnen uitvoeren, is het volgens de rechtbank belangrijk om verstoring te voorkomen.

Dit betekent dat de persvrijheid soms beperkt mag worden als het belangrijk is voor een goede strafzaak. De rechtbank zegt dat in het kader van deze achtergrond het bevel mocht worden geven om de opnamen met de bodycam te staken, omdat de discussie daarover de doorzoeking negatief kon beïnvloeden.

Niet onrechtmatig
Als de journalist het bevel van de rechter-commissaris had opgevolgd en afstand van de politiemannen had genomen, had hij ongehinderd zijn werk kunnen doen, vindt de rechtbank. De rechter oordeelt dan ook dat de journalist niet onrechtmatig is behandeld. De bewoner van het huis in Alblasserdam, de 78-jarige klusjesman, is uiteindelijk veroordeeld tot 18 jaar cel en een contactverbod met de partner van het slachtoffer.

*Op verzoek van de fotograaf wordt zijn naam hier niet genoemd.

Deze publicatie verscheen ook op de kanalen van onze mediapartner Rijnmond.

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
0.4 ° C
1.1 °
-0.6 °
98 %
3.1kmh
5 %
vr
6 °
za
6 °
zo
5 °
ma
4 °
di
6 °
Advertentie
Advertentie