DORDRECHT – Voor de meeste mensen is de Spoedeisende Hulp (SEH) een plek waar je het liefst zo min mogelijk komt. Maar voor SEH-medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht is het juist de plek waar het hart sneller van gaat kloppen. ‘Er is niets mooiers dan het redden van levens’.
Het is bijna nooit stil op de eerstehulppost van het Dordtse ziekenhuis en dus ook niet op deze Internationale Dag van de Spoedeisende Geneeskunde. Dinsdag 27 mei worden medewerkers van Spoedeisende Hulpen wereldwijd in het zonnetje gezet.
Zo ook de 40-jarige Anita Vonk. Zij werkt al ruim 14 jaar als verpleegkundige op de SEH van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. ‘We hebben een specifiek beroep en het is goed dat er extra aandacht aan wordt besteed. We kunnen voor iedereen die dat nodig heeft iets betekenen’. De veelzijdigheid aan werkzaamheden en de verrassingen die elke dag met zich meebrengen, zorgen er al die jaren voor dat Vonk met veel plezier naar het werk gaat.
Kinderreanimaties en fietsongevallen
‘Ik vind acute casussen het leukst aan mijn werk: mensen met pijn op de borst, reanimaties, mensen die heel ziek zijn door bijvoorbeeld een longontsteking, kinderen die verkouden en benauwd zijn, fietsers die zijn gevallen, van alles eigenlijk’, vertelt Vonk. De verpleegkundige laat weten dat het werk erg dynamisch is: ‘Geen dag is hetzelfde’.
Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn, want soms zijn er dagen dat Vonk gebeurtenissen ‘mee naar huis’ neemt. ‘Eén van de meest vervelende dingen die we zien, zijn enorm zieke kindjes. Ook moeten we kinderen soms reanimeren, dat is wel echt heftig’. Gelukkig hoeft ze dat laatste niet vaak te doen. ‘Ik denk dat dat één keer in de twee of drie jaar voorkomt’.
‘Zo’n kinderreanimatie blijft altijd wel even hangen. Je bent dan wel echt even klaar met het werk. Gelukkig praten we als collega’s onderling heel veel met elkaar’. En op de afdeling loopt een groep geschoolde mensen die hun collega’s ondersteunen bij een heftige gebeurtenis. ‘Zulke ‘peer-support’ is erg fijn, je kunt ook altijd bij ze terecht’.
Ondanks de soms vervelende situaties, is Vonk haar werk op de SEH nog lang niet zat. Ze kan het anderen ook zeker aanraden: ‘Je kunt echt wat betekenen’.
Meer zien over Anita Vonk en haar werk? Bekijk dan deze video op YouTube:
Dit artikel is geschreven door Joram Niese.