SLIEDRECHT – Een internationale brandbrief aan EU-president Ursula von der Leyen krijgt steun uit onze streek. Actiegroep Gezondheid vóór Alles en stichting Stop PFAS Stop Chemours uit Sliedrecht willen dat er wordt opgetreden tegen lobbyclubs die maatregelen tegen PFAS-uitstoot vertragen. Tegelijk willen de actievoerders in gesprek gaan met Von der Leyen.
‘We kregen de vraag van actievoerders uit onder meer Italië en Frankrijk om de brief te ondertekenen, en onze steun te betuigen aan deze actie. Dat doen we natuurlijk graag’, aldus Joop Keesmaat van Gezondheid vóór Alles. De brief is geschreven door European Environment Bureau (EEB), een samenwerking van 140 niet-gouvernementele organisaties uit de hele Europese Unie.
‘Ik had eerlijk gezegd nog nooit van EEB gehoord’, vertelt Keesmaat. ‘Toch denk ik dat zo’n samenwerking wel een stevige voet achter de deur zet. We komen zo hopelijk bovenin binnen in plaats van onderop’. In de brief aan Von der Leyen wordt onderzoek platform ‘The Forever Polution Project’ aangehaald.
Uit onderzoek die zij de afgelopen jaren deden, blijkt dat er keihard wordt gelobby’d bij de Europese Commissie om de PFAS-industrie te beschermen tegen strenge maatregelen en toezicht. De brief van de actiegroepen ageert hier dus tegen. ‘We hopen dat het uitloopt op een gesprek met Von der Leyen en dat er daarna daadwerkelijk actie wordt ondernomen’, aldus Keesmaat. ‘Al heb ik er niet veel vertrouwen in’.
LEES OOK: Chemours lekt gevaarlijke stof na leidingbreuk
Mocht er een gesprek met de EU-president er komen, dan gaat een delegatie van de actiegroep inmiddels voor de derde keer naar Brussel om zorgen te delen en wensen en eisen te stellen.
Bittere mijlpaal
Onlangs was er voor Gezondheid vóór Alles een bittere mijlpaal. Actievoerders hielden op 18 januari voor de 250ste keer een emmertjesprotest bij Chemours in Dordrecht. Bij zo’n protest storten omwonenden van Chemours ‘vervuilde grond’ terug op de stoep van de fabriek. ‘Het is schandalig dat het allemaal zo lang moet duren en dat de economie boven milieu gaat. Dat is onbegrijpelijk’, aldus één van de actievoerders destijds. ‘Ik probeer hier dan ook elke week te staan’.
LEES OOK: Bittere mijlpaal voor actievoerders: 250ste protest bij Chemours
Bij dit jubileumprotest was GroenLinks/PvdA-Kamerlid Geert Gabriëls aanwezig. Hij erkende dat ook op landelijk niveau de urgentie voor het terugdringen van PFAS-uitstoot lijkt te missen: ‘Zo is er een motie aangenomen om een Nederlands PFAS lozing verbod te organiseren. Helaas is die nog niet uitgevoerd en grijpt de staatssecretaris toch weer terug op een Europees verbod wat heel lang op zich laat wachten’.
Dit artikel is geschreven door Joram Niese.