MOLENLANDEN – In de gemeente Molenlanden staan in verschillende wijken geen AED apparaten. Hierdoor kunnen meer dan 600 inwoners niet snel bij zo’n hartschokapparaat als het nodig is. De Hartstichting waarschuwt voor een landelijk tekort aan deze defibrillators, die een groot verschil kunnen maken bij het redden van iemand met een hartstilstand.
In de gemeente Molenlanden staan op dit moment 111 AED-apparaten. De Hartstichting heeft daar twaalf gebieden aangewezen zonder AED-dekking. In totaal wonen daar 645 mensen. De Hartstichting geeft aan dat de gemeente Molenlanden al actiever is geweest in het plaatsen en onderhouden van deze machines dan veel andere gemeenten, maar kennelijk is het tot nu toe niet gelukt om de hele gemeente te dekken.
Cruciaal
Toegang tot een AED machine kan levens redden, aldus Aart Bosman, vertegenwoordiger van de Hartstichting. ‘Tijd is bij een hartstilstand cruciaal’, legt Bosman uit. ‘De ambulance is er binnen tien minuten, maar binnen die tijd wordt de kans op overleving veel groter als iemand via een AED wordt gereanimeerd. Als dit binnen zes minuten van de hartstilstand gebeurt, is er de meeste kans om blijvende gezondheidsklachten te vermijden’.
De gemeente Molenlanden geeft aan al sinds 2013 te werken aan de verbetering van het AED dekkings-netwerk. Zij hebben sindsdien veel AED-apparaten verplaatst naar toegankelijke plekken. ‘Het is belangrijk dat de AED’s 24 uur per dag, zeven dagen in de week beschikbaar zijn en dat bleek bij lang niet alle machines het geval’, aldus een woordvoerder van de gemeente. ‘De inzet is dan ook geweest om de AED’s naar buiten te verplaatsen’. De gemeente betaalt ook de vervanging van de pads van een AED als deze is ingezet bij een reanimatie.
Burgerhulpverleners
Het is niet alleen belangrijk dat de machines er staan, maar ook dat er burgerhulpverleners in de buurt wonen die de machines kunnen gebruiken. In acht van de twaalf ongedekte wijken in Molenlanden zijn er wel burgerhulpverleners, maar geen AED-apparaten. Vooral hier zou het plaatsen van een AED verschil kunnen maken. Er zijn in Molenlanden in totaal 1100 inwoners die de defibrillator kunnen bedienen. Negentien van hen wonen in gebieden waar zij deze kennis niet kunnen inzetten.
De Hartstichting probeert de gaten op de kaart van Molenlanden te dekken. Via de actie ‘BuurtAED’ kunnen inwoners in heel Nederland met hun buurt zo’n apparaat laten plaats voor 1595 euro, de helft van de gebruikelijke prijs. Zes buurtbewoners krijgen na een succesvolle inzameling ook een cursus tot burgerhulpverlener.
Na het behalen van de cursus worden burgerhulpverleners geregistreerd in het burger-alarmsysteem van Molenlanden. Dan krijgen zij een oproep als er in hun buurt hulpverlening nodig is.
Rol van de gezondheidszorg
Bosman geeft aan dat de Hartstichting blij is dat er meer aandacht is voor het plaatsen van meer AED’s, maar dat het tekort nog steeds schrijnend is. ‘Verschillende partijen werken mee aan het dekkingsgebied vergroten. Het ministerie, gemeenten, lokale EHBO verenigingen. Maar wij missen hierin echt de zorgverzekeraars’. De Hartstichting roept zorgverzekeraars op om de apparaten op te nemen in de gezondheidszorg. ‘Het AED systeem kost relatief weinig, vergeleken met veel andere zorg rondom het hart. Hier zou nog veel te winnen zijn’.
Op de website van de Hartstichting kunt u zien welke wijken in de Molenlanden niet AED gedekt zijn.
Dit artikel is geschreven door Roxane Kroon.