back to top
16.3 C
Sliedrecht
zondag, november 24, 2024
HomeVervallen-TVZuid-Holland bouwt circa 250.000 woningen voor 2030

Zuid-Holland bouwt circa 250.000 woningen voor 2030

ZUID-HOLLAND – Maar liefst 250 duizend woningen erbij in Zuid-Holland voor 2030. Gemeenten, woningcorporaties, de provincie en minister Hugo de Jonge hebben er dinsdag hun handtekening voor gezet in de woondeal. Waar gaan al die huizen komen?

Vijf vragen en antwoorden over deze enorme bouwafspraken.

Waar komen deze woningen?
Om de woningnood tegen te gaan wil minister De Jonge dat er tussen nu en 2030 in heel Nederland ruim 900.000 nieuwe woningen worden gebouwd. De provincie Zuid-Holland mikt op 250.000 woningen, waarvan er ruim 114 duizend worden gebouwd in de regio Rijnmond. Bijna 94 duizend in Groot-Rotterdam en bijna 21 duizend in de Alblasserwaard, Drechtsteden, Goeree-Overflakkee en Hoeksche Waard.

Hoe betaalbaar worden deze woningen?
In de plannen ligt de nadruk op voldoende betaalbare woningen. Twee derde van de woningen moet ‘betaalbaar’ zijn. In Zuid-Holland gaat het om 27.500 sociale huurwoningen, bijna 16.000 middeldure huurwoningen tot 1.000 euro per maand en ruim 13.000 koopwoningen tot 355.000 euro.

Woningcorporaties zijn ook nauw betrokken bij de plannen. Zij moeten een kwart van de huizen gaan bouwen. “We zorgen er samen voor dat betaalbaar wonen bereikbaar wordt voor iedereen”, aldus minister Hugo de Jonge.

Wie gaat deze huizen bouwen? En hoe zeker zijn deze bouwplannen?
Dat verschilt per project. Projectontwikkelaars, woningcorporaties, beleggers en overheden kunnen hierbij opdrachtgever zijn. De helft van de bouwplannen in onze provincie bestaat uit harde plannen, waarvoor in ieder geval het bestemmingsplan is vastgesteld. De andere plannen zijn nog niet zo concreet.

Er zijn – mede door de wensen van de minister – veel twijfels over de haalbaarheid van de bouwambities. Zo zijn er weinig bouwlocaties beschikbaar, lopen de prijzen van bouwmaterialen sinds de oorlog in Oekraïne op, speelt de stikstofproblematiek en zijn er personeelstekorten in de bouw. De provincie Zuid-Holland denkt dat de knelpunten worden opgelost.

“Natuurlijk zijn nog niet alle plannen hard. Dat is ook niet nodig als de schop voor sommige projecten bijvoorbeeld pas in 2029 de grond in gaat. Met de ondertekening vandaag zijn partijen overtuigd dat de knelpunten gezamenlijk opgelost gaan worden.” Ook draagt het Rijk financieel bij om bijvoorbeeld de betaalbare woningen te kunnen bouwen.

Hoe blij moeten we zijn met deze plannen?
Hoogleraar landschapsarchitectuur aan de TU Delft Adriaan Geuze heeft veel onderzoek gedaan naar het verstedelijkte landschap van Nederland. Hij vindt de aantallen van de te bouwen woningen ongekend hoog. Hij stelt dat het niet de opgave is om huizen te bouwen zoals in de ‘Sovjettijd: een getallendoctrine’, maar dat we moeten gaan voor leefbare steden.

“Zuid-Holland is nu al de meest dichtbevolkte provincie. Hier zijn de meeste bedrijventerreinen, hebben we het grootste havencomplex, kassen en distributiehallen. De laatste stukken open Groene Hart lijken geen taboe. Landschap, milieu en welzijn zijn erg belangrijke vestigingsfactoren. Mensen kiezen niet voor een Nederlandse versie van het Ruhrgebied.”

“Er moet dus goed nagedacht worden over het leefbaar houden van de provincie. “

Speelt bouwen in het groene hart een rol in deze bouwplannen?
Sliedrecht wil écht werk gaan maken van de bouw van honderden woningen in het baggerdorp. In de dinsdag getekende lijst staan concrete plannen voor in de dorpskern van Sliedrecht. Maar onder voorbehoud wordt ook Sliedrecht-Noord genoemd. Dat is de polder boven de spoorlijn van de Merwedelingelijn.

De gemeente heeft een miljoenensubsidie gekregen voor het ontsluiten van deze nieuwe woonwijk met zo’n 1.400 woningen. Voorwaarde is dat binnen vijf jaar gestart wordt met het project, maar er zijn nog veel haken en ogen. De plannen zijn formeel nog niet rond en buurgemeente Molenlanden is niet zo enthousiast over bouwen in het groen.

Wethouder Ton Spek van Sliedrecht zegt hierover: “Sliedrecht is nu bijna vol. Willen we een constante bouwstroom houden, moeten we onze blik verleggen naar de noordkant. Daarmee dragen we ook bij aan de bouwambities van Zuid-Holland-Zuid. We willen daar niet alleen stenen stapelen, maar ook echt een gemeenschap creëren.

Dit is een verhaal van onze mediapartner Rijnmond

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
16.3 ° C
17.3 °
15 °
64 %
5.4kmh
100 %
zo
16 °
ma
15 °
di
9 °
wo
10 °
do
10 °
Advertentie
Advertentie