13.7 C
Sliedrecht
vrijdag, mei 24, 2024
HomeVervallen-TVZeker vier ziekenhuizen in de regio doen mee aan landelijke actiedag

Zeker vier ziekenhuizen in de regio doen mee aan landelijke actiedag

REGIO – De verpleegkundigen, verzorgenden en andere medewerkers van zeker vier ziekenhuizen in de regio sluiten aan bij de landelijke actiedag voor een betere cao, komende maand. Het ziekenhuispersoneel in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, Franciscus Gasthuis en Vlietland in Rotterdam en Schiedam, het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel en het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis zal op de nader te bepalen stakingsdag een zondagsdienst draaien en alleen spoedeisende zorg verlenen.

‘Wel schijnheilig klappen, maar geen flappen’, ‘Wil jij dat wij blijven stralen, dan moet je ons goed betalen’ en ‘Collectieve Armoede Overeenkomst’: de hal van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht hangt al vol met spandoeken om aandacht te vragen voor de spaakgelopen cao-onderhandelingen.

“Wij komen op voor onze cao. Die is afgekeurd door de NVZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen”, vertelt Joyce Verton. Zij werkt op de OK van het Dordtse ziekenhuis en is een van de woordvoerders van het cao-actiecomité, net als collega Ivonne Teeuw. “Ze willen het salaris wel iets verhogen, maar dat gaat niet voldoende mee met de inflatie”, legt Teeuw uit. “Daarbij worden de secundaire arbeidsvoorwaarden juist verslechterd.”

Teeuw doelt onder meer op de reis- en parkeerkosten die niet mee omhoog gaan en op de mogelijkheid om een dienst op te schuiven bij het draaien van een 24-uurs dienst. Voor de zevende keer is het personeel het niet eens met de nieuwe cao. Verton: “We vragen geen luxe, we willen gewoon een goed cao hebben.”

Erger na de pandemie
De boodschap is duidelijk: er moet onder andere meer geld bij. Voor de uitbraak van corona was er al discussie over de cao, maar na de pandemie is dat volgens het personeel alleen maar erger geworden. “We hebben tijdens covid keihard gewerkt”, legt Teeuw uit. “Doordat onze operaties stilvielen hebben we op onze OK een IC gehad. Sindsdien is het bergafwaarts gegaan. Veel personeel is ziek of heeft een burn-out. Wij werken extra dagen, dus ook ons sociale leven staat op z’n kop.”

“Wie gaat er dan koken, boodschappen doen, de hond uitlaten?” Het zijn een aantal voorbeelden die Joyce noemt om aan te geven wat het overwerken teweeg brengt. “Het vergt heel veel flexibiliteit. Niet alleen van het personeel, maar ook van het gezin thuis.”

Staken
Er staat in maart een landelijke stakingsdag op de planning. Maar wanneer dat precies is, is nog niet duidelijk. De plannen liggen al wel klaar. Op de stakingsdag zal er een zondagsdienst gedraaid worden waarbij de spoedgevallen behandeld zullen blijven worden. “Wij werken voor het leven, niet voor het werk. Anders hadden we wel vrijwilliger geworden.”

Vakbond FNV geeft aan dat ook het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, het Franciscus Gasthuis en Vlietland in Rotterdam en Schiedam en het Maasstad Ziekenhuis meedoen aan de stakingsdag. Ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht hangen dus spandoeken.

Het Ikazia Ziekenhuis geeft aan vooralsnog geen signalen te hebben ontvangen dat het personeel zou gaan staken. Het Erasmus Medisch Centrum doet überhaupt niet mee aan de stakingen, omdat dit een academisch ziekenhuis is en dus een andere cao heeft. Het is niet bekend of het Beatrixziekenhuis in Gorinchem en het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis op Goeree-Overflakkee ook meedoen.

Dit is een verhaal van onze mediapartners RTV Dordrecht en Rijnmond

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
13.7 ° C
15.6 °
11.7 °
90 %
0.5kmh
53 %
vr
14 °
za
18 °
zo
20 °
ma
17 °
di
11 °
Advertentie
Advertentie