back to top
11 C
Sliedrecht
zaterdag, november 2, 2024
HomeNieuwsWeek van Ons Eten: Paul (62) is niet meer uit de groenteteelt...

Week van Ons Eten: Paul (62) is niet meer uit de groenteteelt weg te slaan

ZWIJNDRECHT – Waar komt ons eten eigenlijk vandaan? Halen we veel producten van ver, of kopen we bewust lokaal geteelde ingrediënten? Tijdens de eerste ‘Week van Ons Eten’ gaat verslaggever Loïsa de Wit de uitdaging aan: krijgt zij alle ingrediënten voor een hartige herfsttaart bij elkaar door in onze streek inkopen te doen? Vandaag deel 1: op zoek naar een pompoen, wortels en een prei.

Zodra je vanaf Zwijndrecht de Langeweg afrijdt komen er steeds meer kassen in beeld. Op internet heb ik een boer gevonden waar ik denk mijn producten te kunnen halen. Maar al zoekend en vragend naar zijn kas kom ik er al snel achter dat er een grote kans is dat die kas er al helemaal niet meer staat. Helaas kan ik daar dus niet mijn lokale groente vandaan halen en moet ik opzoek naar een andere boer.

Gelukkig duurt die zoektocht niet lang want even verderop zie ik een bord met ‘Groente en Fruit te koop’. Na een korte rit terug, rij ik het erf op waar achter het huis een klein winkeltje in een loods geopend is. De winkel is van Paul en Monique Leenheer, eigenaren van Leenheer Groente & Fruit in Zwijndrecht.

Allerlei producten
Wie het winkeltje instapt merkt dat de meeste klanten er niet voor het eerst zijn. ‘We hebben in de jaren een vaste klantenkring opgebouwd’, merkt Paul. ‘We zien dezelfde mensen elke week wel terugkomen’.

In de winkel worden sla, andijvie, basilicum, koriander en allerlei andere producten verkocht die Paul zelf in zijn kassen verbouwt. Fruitsoorten zoals appels en peren komen van een teler uit de Hoeksche Waard.

Foto: Streekomroep56.

Leven lang
De 62-jarige boer vertelt dat hij al sinds zijn 16e bezig is in de kassen. ‘Uiteindelijk is dat uitgegroeid tot een bedrijf van twee hectare groot, maar eigenlijk is dat niet meer van deze tijd. Je moet minimaal vier of vijf hectare hebben tegenwoordig’.

Paul zou ook graag uitbreiden en heeft daarom al meerdere aanvragen bij de gemeente gedaan en gesprekken gehad voor extra land, maar de gemeente gaat hier niet in mee. ‘Er staat 2 hectare in het bestemmingsplan en daar wijken ze niet vanaf. Het is heel onredelijk als je daarnaar kijkt, want de supermarkt is ook 10 keer zo groot geworden’.

Lokale producten
Terwijl we door de kas lopen, vertelt Paul dat hij het belangrijk vindt dat de mensen bij de lokale boeren hun producten halen. ‘Het is belangrijk, maar ook vooral leuk. Als je positieve reacties krijgt, is het natuurlijk altijd leuk. Maar je moet wel altijd je best blijven doen om het een beetje vers en mooi te presenteren’.

Het grote verschil tussen de supermarkt en lokale boeren is volgens Paul toch wel de versheid van de producten. ‘Bij de supermarkten gaat het van een tuin naar een distributiecentrum, daar staat het dan een poosje en vanuit daar gaat het naar een magazijn van een winkel.

Wij zijn vrijdag en zaterdag open en proberen op donderdag alles te verzamelen. Dan zijn de producten nog vers. Het is belangrijk om gezond te eten en bewust te zijn van waar je eten vandaan komt. Wij eten elke dag gezond en van onze eigen groente’.

Dit artikel is geschreven door Loïsa de Wit voor Streekomroep56.

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
11 ° C
11.7 °
10 °
85 %
1.3kmh
23 %
za
11 °
zo
12 °
ma
13 °
di
13 °
wo
15 °
Advertentie
Advertentie