REGIO – Het is volstrekt onduidelijk wat er gaat gebeuren met het PFAS-afval van de chemische fabriek Chemours. De inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat besloot deze week dat het chemische bedrijf niet langer PFAS uit mag voeren naar het verbrandingsbedrijf Indaver in Antwerpen. Indaver is een van de weinige bedrijven die PFAS-afval verwerkt. De grote vraag is wat er na het verbod wel gebeurt met het afval.
Donderslag bij heldere hemel
De verantwoordelijke Dordtse wethouder Tanja de Jonge liet dinsdag aan de Dordtse gemeenteraad weten dat het besluit van de inspectie voor Dordrecht als donderslag bij heldere hemel kwam. “Ik ben gelijk in de telefoon geklommen om informatie te krijgen”, aldus de wethouder. De partijen VVD, Op Ons Eiland en GroenLinks hebben inmiddels ook namens alle andere fracties in de Dordtse gemeenteraad om duidelijkheid gevraagd. Die duidelijkheid is er voorlopig niet.
Wie o wie is bevoegd?
Bestuurlijk ligt de zaak ingewikkeld. Chemours ligt op het grondgebied van Dordrecht, maar de provincie Zuid-Holland gaat over de vergunningen.
Overigens vindt het Dordtse college van Burgemeester en Wethouders dat het in eerste instantie de verantwoordelijkheid van het bedrijf zelf is om met oplossingen te komen. Wethouder De Jonge kon niet meer dan de gemeenteraad toezeggen dat zij zo snel mogelijk met de provincie om de tafel gaat om over oplossingen te praten.
Dordrecht hoopt nog altijd een einde te kunnen maken aan de vervuiling door Chemours. Nog eens extra opslag van chemisch afval ziet de gemeente niet zitten. Tot nu toe heeft de fabriek altijd vergunningen gekregen om te blijven produceren.
Reportage van mediapartner RTV Dordrecht
04/11/2022 Reactie van Chemours dat het bedrijf de best beschikbare technologieën toepast om zijn emissies in zijn fabriek in Dordrecht te minimaliseren, met minimaal 99%. De resulterende afvalstromen, ongeveer 1800 ton per jaar, die voor het overgrote deel uit koolstof en water en voor slechts een fractie uit PFAS bestaat, worden verwerkt door afvalverwerkingsbedrijven buiten Chemours.
Dit is een verhaal van onze streekredactie omroepen Drechtsteden