21.7 C
Sliedrecht
dinsdag, mei 21, 2024
HomeVervallen-TVWaardering voor de regio op de werkvloer kennis ontwikkelt

Waardering voor de regio op de werkvloer kennis ontwikkelt

DRECHTSTEDEN – Europarlementariër Tom Berendsen op werkbezoek bij Smart Delta Drechtsteden

Tom Berendsen (CDA) werd vrijdagochtend ontvangen in de Dordtse Duurzaamheidsfabriek door een afvaardiging onderwijs, bedrijfsleven en de zeven Drechtsteden-gemeenten. Zij vroegen Europese aandacht voor de uitdagingen van de regio op het gebied van industriebeleid, human capital en goederenvervoer.

André Flach, vice-voorzitter van Smart Delta Drechtsteden en regionaal portefeuillehouder Externe Betrekkingen, leidde het werkbezoek in met een toelichting op de urgentie voor de zeven Drechtsteden-gemeenten om samen te werken, met elkaar en met onderwijs en bedrijfsleven. “De Drechtsteden-regio heeft in de afgelopen jaren een inhaalslag gemaakt om de regio toekomstbestendig te maken en de brede welvaart te verbeteren. We bundelen onze krachten onder de vlag Smart Delta Drechtsteden en werken aan thema’s als energietransitie, slimme technologie, onderwijs en goede bereikbaarheid.”

Industriebeleid noodzakelijkWethouder Maarten Burggraaf geeft een inkijk in het Drechtstedelijk industriebeleid. “Samen met onze maakindustrie en maritieme en logistieke bedrijven zetten we in op innovatie, digitalisering en verduurzaming. Om succesvol te zijn, hebben we behoefte aan Europees industriebeleid dat kansen biedt om deze ambities te ondersteunen. Bedrijven als Boskalis, Fokker, Krohne en Damen Shipyards, vormen de motor voor toegepaste innovatie op het gebied van duurzame energie en (water)veiligheid voor ons land en daarbuiten. De regio heeft daarom behoefte aan steun, onder andere door goede wet- en regelgeving bij Europese aanbestedingen om onze werkgelegenheid te beschermen en specialistische kennis en hoogwaardige technologie te behouden.” Tom Berendsen erkent dit: “in deze veranderende wereld is nu echt Europees industriebeleid nodig. Nederlandse kennis en kunde zoals ik vandaag weer gezien heb, speelt daarbij een belangrijke rol.”

Innovatief opleiden voor menselijk kapitaalDaan Wortel (Duurzaamheidsfabriek) en Henrik Stevens (Da Vinci College) spraken met de Europarlementariër over de regionale human capital agenda. De Drechtsteden-regio slaagt er steeds beter in om zich te laten gelden als broedplaats van talent in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Innovatieve onderwijsvormen, die nadrukkelijk worden ontwikkeld in nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven brengen leren, werken en innoveren bij elkaar. Omdat belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen, bijvoorbeeld in de energietransitie en digitalisering zich niet tot landsgrenzen beperken, neemt het onderwijs ook deel in Europese projecten, zoals LCAMP dat zich richt op de maakindustrie. Mooie initiatieven, die volgens de aanwezigen meer navolging verdienen.

Goederenvervoer en veiligheidWethouders Maarten Burggraaf en Peter Heijkoop gingen in goederenvervoer over spoor. Heijkoop: “We zijn bezig met gebiedsontwikkelingen rond het spoor waar onlangs door het Rijk verstedelijkingsmiddelen aan zijn toegekend. Er worden de komende jaren duizenden woningen bijgebouwd en we moeten onze spoorlijnen dus beter benutten voor personenvervoer. Er rijden echter nog steeds treinen met gevaarlijke stoffen dwars door ons binnenstedelijke gebied, met alle risico’s van dien. Het is daarom belangrijk om de veiligheid op het spoor te verbeteren.”

Opkomen voor belangen Drechtsteden-regio binnen EUAan het eind van het programma ontving Tom Berendsen het manifest ‘Spotlights on Talent’ met daarin een oproep de regionale human capital agenda hoog op de agenda te zetten. Tom Berendsen: “Ik zie de campus van Smart Delta Drechtsteden als een voorbeeld van hoe wij het Europese industriebeleid vanuit Nederland en deze regio kunnen versterken. Ik zie graag praktijkvoorbeelden om Brussel te overtuigen hoe we de arbeidsmarkt toekomstbestendig verder kunnen ontwikkelen.”

Foto 2 Door Kaelyn Baas

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
21.7 ° C
24.4 °
17.8 °
68 %
3.1kmh
100 %
di
22 °
wo
18 °
do
17 °
vr
17 °
za
16 °
Advertentie
Advertentie