back to top
20.3 C
Sliedrecht
zaterdag, juli 20, 2024
HomeVervallen-TVVeiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid stuurt tien reddingswerkers naar getroffen gebied in Turkije

Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid stuurt tien reddingswerkers naar getroffen gebied in Turkije

REGIO – Vanuit de veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid vertrekken er tien reddingswerkers naar het door een zware aardbeving getroffen gebied in Zuidoost Turkije. Nederland stuurt een Urban Search and Rescue (USAR) team, waarvan de tien deel uit maken. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra gemeld op Twitter. “Dit team bestaat uit politie- en militair personeel, EHBO’ers en brandweerlieden”, zegt Hoekstra.

De Zuid-Hollandse reddingswerkers verzamelden maandagochtend in Zwijndrecht en vertrekken in de loop van de dag naar Turkije. In totaal gaan er volgens een woordvoerder van USAR 65 Nederlandse reddingswerkers en acht reddingshonden die kant op. Daar gaan ze ondersteunen bij de zoektocht naar overlevenden en het ruimen van puin.

7.8 op schaal Richter
In de nacht van 5 op 6 februari zijn Turkije en Syrië geraakt door één van de zwaarste aardbevingen die er ooit in die regio zijn gemeten, met een kracht van 7.8 op de schaal van Richter. Momenteel staat het dodental op meer dan 1300 met meer dan 5000 gewonden of vermisten. Dat aantal kan nog verder oplopen, aangezien er nog veel mensen onder het puin liggen. De aardbeving gebeurde in de nacht, waardoor veel slachtoffers in hun slaap zijn overvallen.

Turkije ligt op een breuklijn tussen de Euraziatische en de Afrikaanse continentale platen, waardoor er in de regio wel vaker aardbevingen plaatsvinden. Er is al jaren kritiek in het land over het gebrek aan richtlijnen om gebouwen aardbevingsbestendig te maken. Daardoor zijn veel gebouwen kwetsbaar, dat werd door deze aardbeving des te meer duidelijk. Volgens een Nederlandse correspondent in Turkije zijn er in totaal meer dan 1700 gebouwen ingestort, verdeeld over tien grote steden.

Als er een ramp of ongeval is gebeurd waarbij mensen ingesloten of bedolven zijn, kan het specialistisch bijstandsteam USAR.NL worden ingezet. Nationaal en internationaal. Onder de moeilijkste omstandigheden voeren USAR-medewerkers zoek- en reddingsoperaties uit, bijvoorbeeld na instortingen van gebouwen, aardbevingen of –verschuivingen, ongevallen in tunnels, een orkaan of dergelijke. USAR.NL kan binnen 4 uur in Nederland inzetbaar zijn en in het buitenland binnen 24 uur.

Het USAR is een liveblog gestart, hier kunnen belangstellenden zien wanneer de reddingswerkers uit onze regio in het getroffen aankomen en wat ze daar doen.

Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
20.3 ° C
21.7 °
18.9 °
77 %
0.5kmh
8 %
za
28 °
zo
24 °
ma
22 °
di
20 °
wo
18 °
Advertentie
Advertentie