PAPENDRECHT – De situatie is lange tijd anders geweest. Voor bedrijventerrein Noordhoek, en in de bestemmingsplannen voor bedrijventerrein Oosteind en voor het Land van van Matena, golden geen regels over coffeeshops. In theorie zou iemand er hier dus één mogen openen.
‘Wij als SGP willen echter in heel Papendrecht geen coffeeshop’, vertelt fractievoorzitter van de lokale tak van de SGP, Ardjan Boersma. ‘Wat ik heel erg zou vinden is dat er een gedachtegoed ontstaat dat het normaal is om drugs te gebruiken. Wij willen dat niet’.
Volgens de SGP’er zou er al wietoverlast in het dorp zijn: ‘Uit een onderzoek dat is gedaan op aandringen van de gemeenteraad, blijkt dat er al veel overlast is van softdrugsdealers en -gebruikers. Ik vind dat we dat actief moeten tegengaan en een coffeeshop past niet in dat plaatje’.
350 vaste klanten
Dat de discussie ineens opwaait, is niet verwonderlijk. Edwin Bax, eigenaar van non-profit coffeeshop De Ambassade in Zwijndrecht, stelde een tijd terug voor om in Papendrecht een tweede shop te openen. Aan de hand van een werkbezoek moesten de gemeenteraadsleden overtuigd worden dat een coffeeshop zoals De Ambassade alleen maar gunstig is voor het dorp.
‘We hebben 350 vaste klanten uit Papendrecht. Die komen helemaal hierheen om hun wiet te halen, anders ze halen het bij een straatdealer’, aldus Bax.
Coffeeshop De Ambassade in Zwijndrecht is een stichting. Alle winst gaat naar goede doelen in de gemeente, of naar voorlichting op scholen. Bax: ‘Mijn doel is helemaal niet om cannabisgebruik te normaliseren, maar wegkijken is geen optie. Cannabis is er en ik vind dat we daar op een normale, verantwoorde manier mee om moeten gaan’.
Bij de shop in Zwijndrecht hanteren ze een pasjessysteem. Zo hebben ze zicht op wie er binnenkomt en hoe vaak. ‘Als we merken dat iemand hier vaak iets koopt, dan kunnen wij diegene vragen of het wel goed gaat. Verder hebben we allerlei folders en mogelijkheden om te verminderen of mensen van een verslaving af te helpen’.
Tóch een coffeeshop?
Er is dus vanuit het dorpsbestuur de roep om een nulbeleid in te voeren. Dat moet nog worden vastgelegd in de lokale wetgeving (APV) en in een Omgevingsplan. Mocht Bax alsnog willen proberen om een coffeeshop in Papendrecht te openen, dan kan hij een aantal stappen nemen.
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), kan Bax voordat het verbod er daadwerkelijk is, inspreken in de gemeenteraad. Als het verbod er wel al is, kan hij een omgevingsvergunning aanvragen om van het verbod af te wijken.
Bekijk hieronder een videoreportage over dit onderwerp:
Dit artikel is geschreven door Joram Niese.