REGIO – De stiptheid van de Drechthopper is, op basis van de cijfers, betrouwbaar genoeg. Dat concludeert het gemeentebestuur van Dordrecht na vragen van Beter voor Dordt. De partij kreeg in de afgelopen tijd meerdere klachten en trok opnieuw aan de bel over het vervoer.
De Drechthopper rijdt mensen door de regio die door een beperking geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Omdat er verschillende problemen waren, zoals bussen die vaak te laat komen en personeelstekort, stelden al meerdere Dordtse partijen vragen aan het gemeentebestuur.
‘Onhandige planning’
Ditmaal Beter voor Dordt. “Er zijn de afgelopen tijd diverse klachten bij ons binnengekomen”, stelt de fractie, die in de vragen aan het college ‘foutieve, dan wel onhandige planning’ bij de Drechthopper aanstipt.
Er is echter ook een andere kant van het verhaal, zeggen het gemeentebestuur en Stroomlijn, de organisatie die het vervoer regelt. In 2023 zijn er bijna 246 duizend ritten gereden en daarvan reed bijna 94 procent op tijd, terwijl dat een jaar eerder nog 90 procent was. Ook is het aantal klachten volgens Stroomlijn afgenomen.
Speling van een kwartier
Wanneer is de Drechthopper te laat? Het zit zo: cliënten moeten bij de afgesproken tijd van ophalen rekening houden met een speling van een kwartier. Wanneer het busje later dan dat kwartier aankomt, is hij officieel ’te laat’.
“Het is zo dat er ook dingen niet goed gaan, die signalen krijg ik ook”, erkent verantwoordelijk wethouder Chris van Benschop. “Maar we moeten ons wel realiseren dat de personeelstekorten ook bij de Drechthopper spelen en dat er niet genoeg chauffeurs zijn om al de vraag op te vangen.”
Constant doorrijden
Die drukte merkt ook Franklin Wesenhagen, parttime chauffeur van de Drechthopper. “Ik heb geen stress, maar het is constant doorrijden. Toen ik zeven jaar geleden begon, was het veel rustiger. Maar nu is de vraag ontzettend omhooggegaan.”
RTV Dordrecht en wethouder Van Benschop reden een stukje mee met Franklin:
Dit bericht is geschreven door Corrado Francke voor RTV Dordrecht.