back to top
13.9 C
Sliedrecht
maandag, juli 15, 2024
HomeNieuwsSmart Delta Drechtsteden en YES!Delft bundelen de krachten

Smart Delta Drechtsteden en YES!Delft bundelen de krachten

REGIO – Tijdens het Maritime Innovation Platform op 4 april in het Energiehuis, ondertekenden Maarten Burggraaf (wethouder Dordrecht, maritieme maakindustrie) en Ras Lalmy (Managing Director YES!Delft) symbolisch de samenwerkingsovereenkomst.

Met deze samenwerking wil Smart Delta Drechtsteden innovaties binnen de maritieme sector versnellen en zichtbaar maken dat de krachten bundelen van groot belang is om de internationale concurrentiepositie te versterken.

Het ondertekenmoment vond plaats in de namiddag in het Energiehuis, waar organisator Schuttevaer, met Smart Delta Drechtsteden als hostingpartner, een innovatief congresprogramma organiseerden voor ruim 400 professionals uit de maritieme industrie.

Maritieme sector
Wethouder Maarten Burggraaf opende het Maritime Innovation Platform met een heldere boodschap over het belang van innovatie voor de maritieme industrie in Nederland en de rol van de sector voor de regio Drechtsteden.

Burggraaf: ‘De innovatie in de maritieme sector is van groot belang om de concurrentiepositie internationaal aan te kunnen. Deze sector is van grote betekenis voor de werkgelegenheid, zeker in onze regio’.

Hierna volgde een presentatie van Dimitri van Rijn (kwartiermaker Rijksregiebureau Maritieme Maakindustrie) en Rob Verkerk (voorzitter Nederland Maritiem Land) over de nationale Sectoragenda Maritieme Maakindustrie en de bijhorende koploperprojecten.

Voor de regio Drechtsteden liggen hier grote kansen om zich in te zetten voor de projecten Maritiem Masterplan, Werf van de toekomst en Smart Maritime.

Kennissessies
Tijdens het vervolg van het programma organiseerde Smart Delta Drechtsteden vier inhoudelijke kennissessies, waarin onder andere Arjen de Jong (Business Developer Smart Delta Drechtsteden) en Yuri Wolf (Manager kennis & innovatie Rijkswaterstaat) meer vertelden over de ontwikkelingen van het samenwerkingsverband Zero Emission Dredging Hub (ZEDHub).

Het doel van ZEDHub is om tegen 2030 de baggeractiviteiten in Nederland zonder emissies uit te voeren. Ook gaf Pieter Boersma (Business Developer Smart Delta Drechtsteden) een update over de successen rondom de Refit Alliantie.

Dit initiatief brengt onderwijs, techniek en financiën samen om kostenbesparing en vergroening van schepen te bevorderen.

Uitreiking Schuttevaer Award
Het Maritime Innovation Platform sloot af met de bekendmaking van de winnaar van de Schuttevaer Award. De prijs ging naar de lichtgewicht elektrische aluminium veerponten die Holland Shipyards Group voor Riveer heeft gebouwd.

Bij het ontwerpen van de elektrische veerponten is rekening gehouden om zo min mogelijk weerstand in het water te ervaren. Deze veerponten pakken hierdoor meerdere uitdagingen aan: het vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, snijdt in de operationele kosten en verlaagt de geluids- en luchtvervuiling.

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
13.9 ° C
15 °
12.3 °
88 %
0.5kmh
14 %
ma
24 °
di
18 °
wo
20 °
do
23 °
vr
22 °
Advertentie
Advertentie