5 C
Sliedrecht
woensdag, april 24, 2024
HomeVervallen-TVRIVM: eerste stap voor Europees verbod op PFAS gezet

RIVM: eerste stap voor Europees verbod op PFAS gezet

REGIO – Nederland heeft samen met Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Zweden een voorstel ingediend om PFAS in Europa te verbieden. De plannen zijn vrijdag gepresenteerd aan het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA).

Ronald Koren, werkzaam bij het RIVM, gaf zaterdag in het radioprogramma Studio De Witt een toelichting op de ingediende plannen. “Het gaat om een verbod van 10.000 verschillende PFAS en een veelvoud van toepassingen daarvan.” PFAS is een verzamelnaam voor stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen en niet of nauwelijks afbreken. Ze zijn schadelijk voor mens en milieu. PFAS komt onder meer vrij bij de productie van van antiaanbaklagen in pannen. Maar het zit nog in veel meer dingen. “In blusschuim, regenkleding, maar ook wax onder je ski’s. En het wordt gebruikt bij productie van medicijnen en contactlenzen.”

In Dordrecht komt PFAS vrij bij de productieprocessen van Chemours, de fabriek aan de Baanhoekweg. Vorige week werden de uitslagen van een onderzoek van het RIVM bekend: moestuineigenaren rondom de Chemours-fabriek in Dordrecht kunnen regen- en kraanwater gebruiken voor hun tuin, maar het gebruik van slootwater wordt in een aantal moestuinen in Sliedrecht en Papendrecht afgeraden, vanwege de aanwezigheid van PFAS.

Vanwege de schadelijke gevolgen voor de gezondheid zijn veel partijen voor het afschaffen van PFAS. Maar een echt verbod kan niet zomaar worden ingevoerd. “Om te verbieden moet je bij ECHA in eerste instantie een voorstel in dienen. Dat is nu gebeurd. Er moet een heel proces doorlopen worden binnen Europa. Er is drie jaar aan het voorstel gewerkt”, vertelt Koren. Verschillende teams hebben in kaart gebracht waar de stoffen gebruikt worden en in welke producten ze terecht komen.“ Uiteindelijk moet de Europese Commissie het voorstel goedkeuren. Daarna kan pas een verbod ingaan.”

Eerste stap
Een verbod is er dus niet van de een op andere dag, maar de eerste belangrijke stap is gezet, legt Koren uit. “Binnen Europa wordt nu een consultatieronde gestart. Dan mag iedereen informatie aanleveren en zeggen wat hij ervan vindt. Dan gaan er vervolgens twee wetenschappelijk commissies van de ECHA in Helsinki naar kijken. En daarna komt het voorstel pas in de Europese Commissie.” Daarmee hoopt Koren niet alleen op een verbod van de productie maar ook op de import van de stof van buiten Europa. “Dat is wel de insteek van het voorstel. Anders komt het hier nog terecht.”

Dit is een verhaal van onze streekredactie omroepen Drechtsteden.

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
5 ° C
6.1 °
4.4 °
88 %
1.3kmh
97 %
wo
9 °
do
10 °
vr
11 °
za
15 °
zo
13 °
Advertentie
Advertentie