13.7 C
Sliedrecht
vrijdag, mei 24, 2024
HomeVervallen-TVOud-longarts wil per fiets over de Alpen voor het goede doel

Oud-longarts wil per fiets over de Alpen voor het goede doel

REGIO – “De vele uren op de fiets zijn geen probleem. De warmte ook niet, ik kan daar tegen. Maar de 19.000 hoogtemeters… daar zie ik een beetje tegen op.” Toch heeft oud-longarts van het Albert Schweitzer ziekenhuis René van Uffelen de knoop doorgehakt: hij heeft zich aangemeld voor de Tour for Life 2023, een wielrentocht van Italië naar Nederland waarmee geld wordt ingezameld voor het Daniel den Hoed Fonds.

Als de Zwijndrechter eind augustus bij Turijn op de pedalen stapt voor de 8-daagse monsteruitdaging door de Alpen, is hij 72 jaar oud. De oudste deelnemer tot dusverre was 73. De voortekenen zijn gunstig, hij is fit. Met nog negen maanden te gaan, bereidt Van Uffelen zich deze winter al voor, op een speciaal hiervoor aangeschafte fietstrainer in zijn huiskamer. Zijn persoonlijke sponsorpagina is actief, dat motiveert ook.“Mijn echtgenote is zes jaar geleden aan borstkanker overleden. Ik heb door de jaren heen veel patiënten met longkanker gezien, die in de Daniel den Hoed bestraald werden. Lang niet allemaal met succes. Geld voor onderzoek en apparatuur is hard nodig.” In 2018 leverde hij voor het laatst een soortgelijke sportieve prestatie, door in tien dagen naar Zuid-Frankrijk te fietsen. Ook beklom hij al eens de Mont Ventoux. “Duurrijden kan ik. Klimmen ook. De Tour for Life combineert die twee, dat is eigenlijk nieuw voor me. Ik hoop dat ik me over driekwart jaar net zo voel als nu, dan zou het moeten lukken. Een beetje afvallen is ook nog nodig.”Onderweg wordt voor alles gezorgd: het verblijf op campings en de verzorging is inbegrepen bij het evenement. “Er is ook een bezemwagen ja, haha. Maar daar wil ik niet aan denken.” Van elke deelnemer wordt verwacht dat hij of zij minimaal 2.500 euro weet op te halen voor het doel. Van Uffelen streeft naar het dubbele en hoopt op bijdragen, hoe bescheiden ook, van oud-patiënten en oud-collega’s.Hij kent er genoeg, al in 1982 begon hij immers als medisch specialist in het RK-ziekenhuis en het Refaja. Naast zijn werk als longarts gaf hij door de jaren heen enige tijd leiding aan de IC, was stafbestuurder en legde mede de basis voor het SlaapWaakCentrum. Aan die laatste afdeling was hij tot ruim ná zijn pensionering nog verbonden. Sterker nog: recent kwam hij tijdens de coronapandemie gedurende een jaar weer in actie om COVID-patiënten op afstand te monitoren.

De persoonlijke sponsorpagina van René van Uffelen is hier te vinden: https://www.tourforlife.nl/rene-van-uffelen-tour-for-life-2023

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
13.7 ° C
15.6 °
11.7 °
90 %
0.5kmh
53 %
vr
14 °
za
18 °
zo
20 °
ma
17 °
di
11 °
Advertentie
Advertentie