back to top
20.6 C
Sliedrecht
donderdag, juni 20, 2024
HomeNieuwsOnderwijsprofessionals geven boek uit over groepsdynamiek

Onderwijsprofessionals geven boek uit over groepsdynamiek

SLIEDRECHT – Hoe creëer je een leeromgeving waarin elk kind tot bloei komt? En hoe bevorder je een pedagogisch klimaat dat de groei van elke leerling ondersteunt? Het zijn vragen die elke onderwijsprofessional en pabo-student weleens aan zichzelf heeft gesteld.

Het antwoord ligt in de dynamiek van de groep. Het boek ‘Groepsdynamiek in het onderwijs’, geschreven door Thomas de Meulder (39) uit Breda en Theo de Groot (63) uit Sliedrecht, ontrafelt stap voor stap de stille krachten achter groepsprocessen.

Het boek biedt een gedetailleerde analyse en praktische strategieën. Met de informatie kunnen onderwijsprofessionals hun pedagogische en interventievaardigheden versterken. De drie kerncomponenten: zichtbaar gedrag, onzichtbare processen en invloed, worden uitgebreid besproken. De ‘drie succesvragen’, een vernieuwende aanpak die praktische opdrachten en diepgaande inzichten verweeft, geven concrete handvatten. Deze zijn direct toepasbaar in de dagelijkse lespraktijk van elke onderwijsprofessional.

RESULTAAT UIT SAMENWERKING
Het boek is het resultaat van een krachtige samenwerking tussen ‘Groepsanalyse’ en ‘THEMA – Spelen met gedrag’, twee organisaties met diepe wortels in pedagogische innovatie en psychologisch welzijn. Deze alliantie gaat voorbij academische grenzen, gaat verder dan louter theorieën en biedt actieve praktijkgerichte strategieën. Het gemeenschappelijke doel van de organisaties is het creëren van een solide, veilige en ondersteunende omgeving voor elk kind in het onderwijs.

GESCHREVEN DOOR PROFESSIONALS
Auteur Thomas de Meulder is de grondlegger van Groepsanalyse. De Meulder vertelt over zijn ervaring in het onderwijs. ‘Mijn loopbaan begon als docent lichamelijke opvoeding in Rotterdam. Sinds 2009 zet ik mij in als docent, coach en analist op diverse scholen in Nederland. Door de jaren heen merkte ik dat een veilig klimaat niet vanzelfsprekend is. Daarom koos ik ervoor om een positieve impact te maken voor alle kinderen in ons land. Mijn bedrijf specialiseert zich in de analyse van groepsdynamiek’.

Auteur Theo de Groot is psycholoog, beweegdeskundige en grondlegger van THEMA – Spelen met gedrag. De Groot vertelt over zijn visie op onderwijs. ‘Mijn kindertijd, waarin een veilige leeromgeving essentieel was voor mijn zelfvertrouwen en ontwikkeling, benadrukte het cruciale belang van veiligheid om te groeien. Nu streven we samen naar een toekomst waarin onderwijs meer is dan alleen een structuur. Het moet ook een empathische gemeenschap zijn. Ik ben gedreven om een wereld te creëren waarin empathie en begrip niet slechts concepten blijven, maar actief ervaren en geleefd worden’.

Actueel weer

Sliedrecht
bewolkt
20.6 ° C
22.2 °
19.4 °
61 %
2.7kmh
100 %
do
19 °
vr
21 °
za
18 °
zo
21 °
ma
23 °
Advertentie
Advertentie