REGIO – Grote ongevallen op en langs het spoor met veel gewonden: ook de regio Zuid-Holland Zuid kan daar elke dag mee te maken krijgen. Dan is het belangrijk dat (geneeskundige) hulpverleningsdiensten elkaar goed begrijpen, weten te vinden, aanvullen en versterken.
Op dinsdagavond 23 april oefenden daarom ruim 200 hulpverleners van diverse disciplines met een botsing tussen een trein en een bus, volgens de procedure van Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB).
Tientallen slachtofferacteurs maakten de situatie levensecht. Hulpverleners moesten op de trainingslocatie Spinel in Dordrecht de ‘gewonden’ ter plaatse behandelen en/of afvoeren naar het ziekenhuis.
Op een andere locatie in de buurt was een oefen-SEH en een oefen-huisartsenpost ingericht. Bij zo’n groot incident met veel gewonden verloopt de acute hulpverlening anders dan normaal.
Het krijgen van overzicht heeft de hoogste prioriteit: hoeveel slachtoffers zijn er ongeveer, hoe zijn zij eraan toe en welke inzet is nodig? Pas als de situatie enigszins duidelijk is en als er voldoende hulp is opgeroepen, komt de zorg aan individuele hulpbehoevenden op gang.
Zo kunnen de hulpverleners uiteindelijk het meeste doen voor de meeste mensen. Maar het niet acuut helpen gaat wel tegen het gevoel van hulpverleners in, zeker als zij tussen tientallen kermende, bloedende en verwarde patiënten staan.
Daarom moet de GGB-procedure regelmatig worden geoefend door alle partners uit de geneeskundige hulpverleningsketen. Betrokken organisaties waren de GHOR Zuid-Holland Zuid, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, brandweer, Rode Kruis, ambulancedienst inclusief 112-meldkamer, Albert Schweitzer ziekenhuis, Huisartsenpost Drechtdokters, Mobiel Medisch Team, ProRail en de politie.