13.7 C
Sliedrecht
vrijdag, mei 24, 2024
HomeVervallen-TVLichtpuntjes in uitkomst nieuw PFAS-onderzoek, ‘maar de uitstoot moet naar nul’

Lichtpuntjes in uitkomst nieuw PFAS-onderzoek, ‘maar de uitstoot moet naar nul’

REGIO – De Dordtse wethouder Tanja de Jonge kijkt niet op van het nieuws dat slootwater rondom de Chemours-fabriek is vervuild met PFAS. Dat heeft gevolgen voor enkele moestuinen in de buurt, maar zowel De Jonge als Chemours zelf zien lichtpuntjes. “De PFAS-hoeveelheid is minder dan men in eerste instantie inschatte”, laat De Jonge weten.

Dat heeft in Dordrecht te maken met de locatie van de fabriek: door de wind, die meestal uit het zuidwesten komt, vliegt het PFAS meestal de stad uit richting het noordoosten. “Helaas krijg je in Sliedrecht wel het negatieve verhaal”, aldus De Jonge. Daar wordt het gebruik van slootwater in een deel van het dorp afgeraden, werd duidelijk na het woensdag gepubliceerde grond- en wateronderzoek over PFAS. Ook bij Papendrechtse moestuinen wordt geadviseerd voorzichtig om te gaan met slootwater.

Chemours laat weten het fijn te vinden voor moestuinders in de gemeenten dat zij in alle gebieden regenwater kunnen blijven gebruiken. “De data tonen aan dat de emissiebeperkende maatregelen die Chemours heeft geïnstalleerd, de uitstoot flink hebben teruggedrongen”, vertelt woordvoerder Harmen Geers.

Tuinders van volkstuinvereniging Het Vlijpark in Dordrecht kregen al het advies om het eten van groenten en fruit uit de tuin af te wisselen met voedsel uit de supermarkt. Daar komt nu geen ander advies bij. In sommige moestuinen in Papendrecht is dat wel het geval. Daar adviseert het RIVM om slootwater af te wisselen met regenwater.

Gemeenten hebben de moestuinverenigingen op de hoogte gebracht van het onderzoek. Voor hen, maar ook voor andere bewoners, is er op 18 januari een informatieavond in Sliedrecht.

Chemours wil samenwerken
“We begrijpen de wens om eigen groente en fruit te kunnen verbouwen en opeten”, reageert Geers namens Chemours. Het bedrijf wil, zo zegt de woordvoerder, “de nieuwe uitstootgegevens gebruiken om te bekijken hoe Chemours kan samenwerken met de moestuinders om hun zorgen te uiten”.

Bij de rechter gaat de zaak tussen de gemeenten en Chemours wel gewoon door. “We vinden dat ze moeten erkennen wat er is gebeurd en we willen dat er geen uitstoot meer is van schadelijke stoffen. Het gaat hier om de gezondheid van de bewoners”, benadrukt De Jonge.

Kijk hier naar de reportage van onze mediapartner RTV Dordrecht.

Dit is een verhaal van de streekredactie omroepen Drechtsteden

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
13.7 ° C
15.6 °
11.7 °
90 %
0.5kmh
53 %
vr
14 °
za
18 °
zo
20 °
ma
17 °
di
11 °
Advertentie
Advertentie