H’VELD-G’DAM – In onze streek worden veel te weinig huizen gebouwd om de Rijksplannen van 2030 te halen. Dat blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite Slimster gebaseerd op cijfers van het CBS. Alleen Hardinxveld-Giessendam behaalt in het eerste kwartaal van dit jaar de doelstelling van minstens 10 procent groei. In Sliedrecht en Alblasserdam zijn in 2025 zelfs nog helemaal geen woningen gebouwd.
Hardinxveld-Giessendam is niet alleen in de streek, maar ook in de regio de enige gemeente die de doelstelling haalt. Er zijn maar zes andere gemeenten in Nederland die ook meer dan 10 procent nieuwe woningen bouwden in het eerste kwartaal van 2025.
Woningbouw per gemeente in het eerste kwartaal van 2025
-Hardinxveld-Giessendam: 102 woningen gebouwd (13,2 procent groei)
-Dordrecht: 156 woningen gebouwd (2,7 procent groei)
-Hendrik-Ido-Ambacht: 25 woningen gebouwd (1,9 procent groei)
-Papendrecht: 21 woningen gebouwd (1,4 procent groei)
-Molenlanden: 16 woningen gebouwd (0,9 procent groei)
-Zwijndrecht: 17 woningen gebouwd (0,8 procent groei)
-Ridderkerk: 3 woningen gebouwd (0,1 procent groei)
-Alblasserdam: 0 woningen gebouwd
-Sliedrecht: 0 woningen gebouwd
Het aantal gebouwde woningen is niet altijd het aantal nieuw beschikbare woningen in een gemeente. Door het slopen van huizen of door woningsplitsing verandert de totale woningvoorraad ook. Zo werden er in Molenlanden 16 huizen gebouwd, maar 12 gesloopt, waardoor de woningvoorraad daar met 4 is gestegen. In Sliedrecht nam het aantal woningen door woningsplitsing met 1 toe. In Alblasserdam bleef het aantal woningen gelijk.
Regionaal
Zuid-Holland bouwde in het eerste kwartaal in totaal 2945 nieuwe woningen, terwijl het doel was om er 6886 te bouwen. Hiermee staat Zuid-Holland onderaan de lijst van provincies, hoewel landelijk overigens alleen Groningen de bouwdoelstelling haalt. Landelijk zijn er in deze periode 15.630 woningen gebouwd. Hiermee is het beoogde aantal van 27.533 lang niet gelukt.
Volgens Marco Schuurman van Slimster is de kans klein dat deze achterstand nog wordt ingehaald: ‘Hoge bouwkosten, strengere regelgeving rondom ‘betaalbare woningen’ en het stikstofbeleid maken nieuwbouwprojecten vaak verliesgevend. In veel regio’s zie je daardoor dat plannen worden uitgesteld of zelfs geschrapt’.
Het Rijk beoogde om in 2030 ruim 990.000 nieuwe woningen op te leveren. Om dit aantal te halen zullen gemeenten in heel Nederland druk aan de slag moeten, om de behaalde achterstand in te halen.
Dit artikel is geschreven door Roxane Kroon.