6.7 C
Sliedrecht
zondag, april 21, 2024
HomeNieuwsGerestaureerde gedenksteen Weense Plein wordt onthuld; deelname wethouder valt slecht bij OP

Gerestaureerde gedenksteen Weense Plein wordt onthuld; deelname wethouder valt slecht bij OP

REGIO – Woensdag wordt de gedenksteen onthuld die is geplaatst in 2004 bij het 50 jarig bestaan van de woningen op het Weense Plein in Papendrecht. Deze bijzondere houten woningen zijn volledig gerestaureerd en verduurzaamd door Woonkracht 10.

De gedenksteen heeft een mooie plek gekregen op het plein en het openbaar groen is volledig daarop aangesloten door de gemeente. Zo doet het recht aan de Watersnoodramp van 1 februari 1953 en de schenking van Oostenrijk en de stad Wenen van deze 10 woningen op het Weense Plein. Het benadrukt de saamhorigheid tussen onze landen in tijden van een ramp.

De gemeenteraad heeft in 2023 het initiatief genomen om de gedenksteen te renoveren. Het college van de gemeente Papendrecht heeft dit verzoek uitgevoerd en laat dan ook weten dat men het een een eer vindt dat de ambassadeur van Oostenrijk de onthulling van de gedenksteen wil doen.

Burgemeester en ambassadeur
Burgemeester Margreet van Driel ontvangt de ambassadeur en andere aanwezigen en zal hen warm welkom heten. Er is een programma samengesteld waar burgemeester Van Driel, de ambassadeur van Oostenrijk mevrouw Harz, directeur Woonkracht 10 de heer Zwijnenberg en wethouder Jan Dirk van der Borg spreken.

Rel?
Het AD meldt maandagmorgen dat er een politieke rel zou zijn omdat wethouder Jan Dirk van der Borg de onthulling zou verrichten. Fractievoorzitter van Onafhankelijk Papendrecht Ruud Lammers wordt in deze krant geciteerd: ‘ondenkbaar’ is de term die daarbij wordt gebruikt.

Lammers deelde zijn bezwaren volgens het AD met de andere fractievoorzitters, de griffier en de burgemeester.

Het AD vervolgt: ‘Lammers acht dit alles te belangrijk voor Papendrecht om door een wethouder te laten afhandelen en zeker niet door Van der Borg (…) Oostenrijk stuurt zijn hoogste vertegenwoordiger in Nederland: de ambassadeur. Dan vind ik dat burgemeester Van Driel als eerste burger en representant van de gemeente Papendrecht dit moet doen. En als dat niet lukt, dan de nestor van onze gemeenteraad. Die beschikt wél over een mandaat van de Papendrechtse bevolking’.

Niet in Papendrecht
Achtergrond van de opmerking van Lammers is waarschijnlijk een al eerder verwoord bezwaar tegen de wethouder, die na zijn benoeming niet in Papendrecht ging wonen, maar in Den Bommel, op Goeree-Overflakkee.

Volgens Lammers zou Van der Borg duidelijk hebben aangegeven ‘geen deel van de Papendrechtse samenleving uit te willen maken’. Uit bovenstaande blijkt in ieder geval dat de burgemeester zelf een belangrijke rol zal hebben bij de plechtigheden.

Dit is een bericht geschreven door Hans Hulswit voor RTV Papendrecht.

Actueel weer

Sliedrecht
half bewolkt
6.7 ° C
7.8 °
5.6 °
77 %
1.8kmh
82 %
zo
6 °
ma
9 °
di
11 °
wo
10 °
do
10 °
Advertentie
Advertentie