SLIEDRECHT – We naderen het einde van 2024 en dat betekent dat er diverse vrijwilligersprijzen worden uitgereikt in onze streek. Wat betekent deze prijs voor de winnaars en waarom is hun inzet zo belangrijk? Wij vroegen het aan enkele winnaars van vorig jaar. Met vandaag Arie van Es uit Sliedrecht.
In Sliedrecht reikt de gemeente meerdere keren per jaar de gemeentepenning uit. Dat doet het aan mensen die zich al minstens tien jaar vrijwillig inzetten voor Sliedrecht en haar inwoners.
Arie, waar zet jij je precies voor in als vrijwilliger?
‘Ik ben voor het Wilhelmus’ Muziekkorpsen in Sliedrecht, waar ik al sinds mijn achtste rondloop, in verschillende rollen actief geweest. Zo maakte ik onder andere onderdeel uit van diverse commissies en besturen. Daarnaast zet ik me in voor Stichting Sliedrecht en Cultuur en heb ik ruim dertig jaar geleden, in 1990, mijn eigen orkest opgericht: Bigband Blast!’
Had je verwacht dat je kanshebber zou zijn voor een vrijwilligersprijs?
‘Nee. Ik had er überhaupt niet over nagedacht. En als ik op voorhand had geweten dat ik de Sliedrechtse gemeentepenning had gewonnen, dan vraag ik me af of ik het in ontvangst zou hebben genomen.
Want als ik voor Wilhelmus’ Muziekkorpsen werk, dan ben ik bezig met mijn hobby. En er zijn écht veel belangrijkere zaken waar je de penning voor zou kunnen krijgen. Bijvoorbeeld iemand die voor ouderen zorgt of mensen met kanker begeleidt. En dan sta ik daar tussen met mijn hobby, haha’.
Wat heeft deze erkenning voor jou betekend?
‘Ik heb niks met de prijs te maken gehad, waardoor het een blijk van waardering is van de mensen om mij heen. En dat is natuurlijk wel gewoon leuk, want dan doe je het toch niet helemaal voor niks’.
Hoe belangrijk is het vrijwilligerswerk voor jou?
‘De hele economie hangt aan elkaar van vrijwilligers. Op allerlei gebieden. En in mijn geval creëer ik een soort sociaal platform, waar iedere week aardig wat mensen op afkomen. En met de muziekoptredens geef je ze ook heel veel plezier. Maar dat is op professioneel gebied niet te betalen, dus dat draait echt op vrijwilligers.
Net zoals het hele Wilhelmus’ Muziekkorpsen dat doet. Van het draaien van een bardienst tot het nemen van bestuurlijke beslissingen’.
Wat is je tot nu toe het meest bijgebleven tijdens het vrijwilligerswerk?
‘Nou, zoals ik eerder al vertelde, ben ik ben dus dertig jaar geleden begonnen met mijn eigen orkest. En toen waren we denk ik wel de slechtste band van heel Nederland. Maar als ik nu kijk, zie ik een professionele band die al vele bekende artiesten heeft mogen begeleiden. Bijvoorbeeld Shrima Rouse, Lee Towers en Trijntje Oosterhuis. Kortom, van de slechtste band van het land naar een van de beste. Dáár ben ik heel erg trots op!’.
Dit artikel is geschreven door Joris Gemen voor Streekomroep56.