DORDRECHT – Mocht je een paar jaar geleden nog van geluk spreken als je in de Biesbosch een bever zag, tegenwoordig zijn de grote knaagdieren een steeds vaker geziene gast in Dordtse woonwijken. Voor jonge dieren is er in het natuurgebied geen territorium meer, dus trekken ze de stad in.
Het is een uur of zeven als Harriëtte en haar hond Lizzy de dagelijkse ochtendwandeling maken langs de Stadspolderring in de gelijknamige Dordtse wijk. Hoewel Harriëtte al tig keer in de Biesbosch is geweest heeft ze tot haar grote spijt nog nooit een wilde bever gezien.
Maar dat verandert die morgen, als ze in haar ooghoek iets ziet bewegen in de sloot. Totaal niet opgejaagd door de aanwezigheid van Hanriëtte of haar hond zwemt daar het grootste knaagdier van ons land.
Harriëtte: ‘Ik pakte meteen mijn telefoon en begon te filmen. Ik vond het zo speciaal, ik stond meteen aan!’ Ze wandelt vervolgens een paar honderd meters achter het dier aan en deelt haar beelden later die dag in een facebook-groep voor Dordtenaren.
De reacties onder haar video verraden dat ze niet de enige is die het dier in de eigen woonwijk gespot heeft. ‘Is dit Ed of Willem?’ , ‘Ockenburg in de Oostkil zwemt er ook één’ , ‘Hier ook in Sterrenburg in de vijver bij de begraafplaats’. Het moge duidelijk zijn, een aantal bevers heeft woonruimte gevonden in Dordtse woonwijken.
Pubers
Volgens boswachter Harm Blom zijn deze bevers op zoek naar nieuw territorium: ‘Het gaat hier waarschijnlijk om bevers in de pubertijd. Die worden als het ware door pa en ma het huis uit gewerkt en moeten dan op zoek naar een eigen plekje’.
Blom legt uit dat er op dit moment zo’n 140 bewoonde beverburchten in de Biesbosch zijn. ‘Daarmee is het leefgebied daar voor deze jonge bevers te vol, dus moeten ze op zoek naar ander leefgebied. Wijken als Stadspolders met veel water, struiken, bomen en relatieve rust zijn dan zeer geschikt’.
Voor Harriëtte is het na de eerste ontmoeting met de bever nog niet klaar. Binnen een week staat ze een paar honderd meter van de eerste locatie aan de Stadspolderring weer oog in oog met een bever.
Tak
Dit keer wordt ze getrakteerd op een audiovisueel showtje: ‘Hij begon aan een tak te sjorren, nam deze mee het water in en verdween uit het zicht. Daarna hoorde ik hem een paar minuten lang knagen’.
De aanwezigheid van de bever in de woonwijken betekent ook dat het goed gaat met het dier. Het enige gevaar is het verkeer dat door de wijken rijdt. Voor mensen vormt het beest geen bedreiging.
Tip
Boswachter Blom heeft nog wel een tip om de omgang met de bever te vergemakkelijken: ‘Je moet er vooral van genieten, ze zijn niet extreem schuw maar willen wel een rustige plek hebben. Als je bij voorbaat al weet: die boom mogen ze niet omknagen, zet dan wat kippengaas om de boom heen’.
Bekijk hieronder de reportage die wij maakten over bevers in de Dordtse woonwijken:
Dit artikel is geschreven door Trevyn van Houwelingen voor Streekomroep56.