back to top
9.4 C
Sliedrecht
woensdag, oktober 23, 2024
HomeNieuwsDe A38 is al dagen afgesloten: wat is er aan de hand...

De A38 is al dagen afgesloten: wat is er aan de hand en hoe wordt het opgelost?

REGIO – Snelweg A38 is al een aantal dagen afgesloten in verband met een kans op verzakkingen in het viaduct van knooppunt Ridderkerk. Voor de veiligheid heeft Rijkswaterstaat uit voorzorg meerdere wegen dichtgegooid. Wat is er nou precies aan de hand en hoe wordt het probleem opgelost?

Dinsdag constateerde Rijkswaterstaat de problemen tijdens regulier onderhoud. Uit voorzorg werd de A38 in beide richtingen afgesloten. Daar is sinds vrijdag de parallelbaan van de A15 richting A29 en afslag Barendrecht/IJsselmonde bijgekomen. Na inspecties en dankzij de werkzaamheden wordt de omvang van het probleem duidelijk.

Op onderstaand kaartje zijn in het groen de omleidingsroutes weergegeven:

Deze wegen zijn afgesloten rond knooppunt Ridderkerk (A15/A38) (Foto: Rijkswaterstaat).

Wat is de oorzaak van de afsluitingen?
De A38 gaat vanuit Ridderkerk op het knooppunt over in de A15. Direct daarna kun je via een uitvoegstrook naar de A15 (Gorinchem/Nijmegen) en A16 (Dordrecht/Breda) rijden.

Onder die uitvoegstrook ligt een kapotte afvoer van regenwater. Hoe die kunststof buis kapot is gegaan is nog onduidelijk.

Wat is het gevolg van een kapotte afvoer van het regenwater?
De bovenste laag van de weg is asfalt en is zo’n 30 à 40 centimeter dik. Daaronder ligt een laag grond. Vervolgens krijg je stootplaten. Die moeten verzakkingen na het zetten van de laag asfalt voorkomen.

Daaronder zitten de buizen om het water af te voeren. Die liggen in een grote zandlaag. Als zo’n buis kapot gaat, duwt de kracht van het water het zand weg. Zo kunnen verzakkingen ontstaan.

Hoe groot is het probleem op knooppunt Ridderkerk?
Zover Rijkswaterstaat heeft kunnen ontdekken zit het probleem op een plek van zevenhonderd vierkante meter, een stuk van ongeveer 20 bij 35 meter. Daarvoor moet al het asfalt worden verwijderd en dus zijn meerdere wegen afgesloten.

Als straks alles is gerepareerd moet 75 kubieke meter aan zand weer aan de onderlaag worden toegevoegd. Dat zijn zo’n vier kiepwagens zand. Het gaat om weggespoeld zand, maar ook zand dat voor het repareren van de buis is weggehaald.

Knooppunt Ridderkerk met bij het rode kruis de plek waar het probleem zit. (Foto: Rijkswaterstaat).

Was het nodig om meerdere wegen af te sluiten?
Vanwege de verkeersveiligheid is ervoor gekozen om de A38 in beide richtingen af te sluiten, maar ook de parallelbaan van de A15 richting de A29. Het gaat er om dat ook het in- en uitvoegen op aangrenzende snelwegen veilig gebeurt.

Hoe vaak wordt een weg geïnspecteerd?
Eén keer per jaar wordt een weggedeelte gecontroleerd. Ook wordt de afvoer geregeld schoongemaakt van bladeren en worden de bermen gemaaid. Eén keer per zes jaar is er een extra grote controle. Ook rijden weginspecteurs en aannemers dagelijks over de wegen en letten op bijzonderheden.

En Rijkswaterstaat heeft ook veel aan weggebruikers. Automobilisten melden geregeld opvallende zaken. Een simpel hoopje zand kan, zoals in dit geval, duiden op een probleem.

Regenbuien worden intenser. Kan dat gevolgen hebben?
Dat is lastig om te zeggen. De afvoer van het regenwater is berekend op grote hoeveelheden. Die berekeningen zijn gemaakt bij de aanleg. Het is moeilijk voor Rijkswaterstaat om nu te zeggen wat dat voor de toekomst betekent.

De werkzaamheden aan de weg bij Ridderkerk. (Foto: RTV Rijnmond).

 

Dit artikel is geschreven door Sjoerd Bootsma voor mediapartner Rijnmond.

Actueel weer

Sliedrecht
onbewolkt
9.4 ° C
11.1 °
8.1 °
96 %
1.3kmh
0 %
wo
16 °
do
16 °
vr
18 °
za
13 °
zo
14 °
Advertentie
Advertentie