PAPENDRECHT – Zaterdag vond in de Drechtsteden de Samenloop Drechtsteden plaats. Het was een evenement dat zich bijna geheel op het water afspeelde, aan boord van de waterbus.
Met de waterbus werden achtereenvolgens Alblasserdam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Dordrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht aangedaan. Lokale bestuurders stonden op de kade te wachten om de resultaten in ontvangst te nemen van een onderzoek dat scholieren en studenten hadden uitgevoerd in de verschillende gemeenten.
Tijdens dit onderzoek waren de studenten langs de huizen gegaan om te vragen naar de kwaliteit van leven in de betreffende plaats: hoe beleeft u dit nu en hoe zou u het in de toekomst willen? Alle ingezamelde informatie wordt gebundeld in de Drechtse Almanak, waarmee gemeenten en anderen aan de slag kunnen.
In Alblasserdam werd de meereizende groep opgewacht door burgemeester Jan Willem Boersma en wethouder Margreet de Deugd. Volgens Boersma gaat het om “hoe we deze wereld achterlaten”. Alblasserdam omarmt dit project, liet ook Margreet de Deugd weten. Onder de klanken van een klein orkest werden de resultaten van het Damdorp bekeken.
In Hendrik-Ido-Ambacht nam wethouder Ralph Lafleur de resultaten in ontvangst en stapte klimaatburgemeester Louise van der Worp aan boord. De reis ging daarna naar Papendrecht Noordhoek, waar wethouder Arno Janssen en klimaatburgemeester Ferry van Jaarsveld opstapten. Ook zij bekeken de resultaten van het onderzoek.
Blij met onderzoek
In Dordrecht stapte iedereen uit aan de Merwekade. De groep werd opgewacht door twee wethouders: Rik van der Linden en Tanja de Jonge. Ook zij namen het verslag van het onderzoek in ontvangst. De Jonge toonde zich blij met het onderzoek en voegde daaraan toe “deze almanak gaat veel inzicht geven. Het zijn een breed opgehaalde gegevens”. Beide Dordtse wethouders stapten daarna op de waterbus.
In Sliedrecht stond wethouder Ton Spek op de kade. Ook hij kreeg het onderzoek te zien en voer mee terug, eerste naar Dordrecht en daarna ook naar Zwijndrecht, de laatste stop op de hele tocht. Hier was het wethouder Ronald de Meij die de resultaten onder ogen kreeg. Ook deze twee wethouders waren enthousiast over het project, dat overigens niet voltooid is. Nienke Troost, organisatrice: “Het is een dynamisch project, waarvan de uitkomsten steeds zullen worden aangevuld en bijgewerkt”.
Beetje eng
En wat vonden de deelnemende studenten ervan? In het begin was het wel een beetje eng zomaar bij willekeurige mensen aan te bellen. Sommigen toonden geen belangstelling, maar anderen waren heel geïnteresseerd. Iris: “Veel mensen leken blij dat er iets gedaan wordt. We vroegen eerst wat de huidige situatie is en daarna naar de ideeën over hoe het straks moet worden”. In de nabije toekomst zullen nog meer scholen zich aansluiten, zodat het onderzoek op grotere schaal kan worden voortgezet.
Dit artikel is geschreven door Hans Hulswit voor RTV Papendrecht.