back to top
13.9 C
Sliedrecht
maandag, juli 15, 2024
HomeNieuwsBlijvende herinnering onthuld aan kerkdiensten in de ziekenhuizen

Blijvende herinnering onthuld aan kerkdiensten in de ziekenhuizen

REGIO – Een duurzame, tastbare herinnering aan de jaren dat er kerkdiensten werden gehouden in de ziekenhuizen binnen de Drechtsteden: die werd op 29 mei onthuld, in de vorm van een plaquette naast het stiltecentrum in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk.

Het was tevens de allerlaatste formele handeling en samenkomst van vrijwilligers en bestuursleden van de stichting IRCAS (Interkerkelijke regeling christelijke erediensten Albert Schweitzer ziekenhuis). Deze stichting verzorgde vanaf 1987 tot 2023 elke zondag een kerkdienst voor patiënten.

Eerst gebeurde dat in de afzonderlijke fusieziekenhuizen, die een verschillende religieuze grondslag hadden. Vanaf 1999 kwam alles bij elkaar in het Albert Schweitzer. Onderscheid tussen protestants, katholiek of niet behorend bij een kerk, werd nooit gemaakt.

‘Oecumene van de bovenste plank’, noemde IRCAS-voorzitter Hans de Goeij dat bij de onthulling van de plaquette. ‘Eerbied, respect en waardering voor elkaar waren de bouwstenen van de samenwerking’.

In de coronaperiode moesten de wekelijkse diensten in het auditorium tijdelijk worden stopgezet, maar dat bleek later definitief te zijn. Door steeds kortere ziekenhuisopnames, meer digitale mogelijkheden en ontkerkelijking in de samenleving, was de belangstelling voor de diensten geminimaliseerd.

Van het resterende geld van de stichting is de plaquette gemaakt; daarnaast worden schenkingen gedaan aan De Zonnebloem, het Diakonaal Aandachtscentrum en Hospice De Patio.

Namens de Raad van Bestuur dankte Diederik Zijderveld alle betrokkenen voor hun jarenlange inzet. De laatste bijeenkomst werd bezegeld met koffie en cake, in de traditie van de vele kerkdiensten door de decennia heen.

Actueel weer

Sliedrecht
zeer lichte bewolking
13.9 ° C
15 °
12.3 °
88 %
0.5kmh
14 %
ma
24 °
di
18 °
wo
20 °
do
23 °
vr
22 °
Advertentie
Advertentie