ALBLASSERDAM – Probleemjongeren in en om Alblasserdam houden de gemoederen flink bezig. Een bezorgd gemeentebestuur deelt in een brief de oproep dat de verbinding met hen ‘opnieuw aandacht’ verdient na meerdere incidenten.
De oproep staat in de beantwoording van schriftelijke vragen van de SGP-fractie, die benieuwd was naar de jeugdoverlast en de manieren om dat aan te pakken. Aanleiding voor die vragen was de zware mishandeling bij de Witte Brug begin deze maand. Daarbij raakte een 14-jarige jongen uit Papendrecht ernstig gewond.
Een 15-jarige Alblasserdammer werd snel daarna aangehouden en wordt verdacht van poging tot doodslag. Een 14-jarige jongen uit Oud-Alblas werd ook opgepakt, maar al snel weer vrijgelaten. Wel wordt zijn rol bij de mishandeling nog onderzocht.
Geen direct verband tussen groep en incident
Volgens de SGP, die zich baseert op bezorgde ouders, zou de verdachte deel uitmaken van een jeugdgroep die voor ‘structurele overlast’ in de gemeente zorgt. Het college van Alblasserdam ziet echter ‘geen direct verband’ tussen die groep en het incident, valt te lezen in de beantwoording.
Wel hebben gemeente en politie een groep jeugdige overlastgevers in beeld. Sinds vorig jaar worden er maatregelen genomen, maar naast enkele waarschuwingsbrieven noemt de gemeente geen concrete acties ‘omdat dit zowel tot op de persoon of personen herleidbare informatie bevat alsmede informatie die in openbaarheid de aanpak kan schaden’.
Die aanpak is op poten gezet na verschillende incidenten. Aanleiding hiervoor is dat deze signalen zowel bij de burgemeester als bij de wethouder jeugd tot zorgen leidden over de mate van overlast, de risico’s die deze jongeren lopen om in de criminaliteit terecht te komen en zaken als schoolverzuim, en andere persoonlijke problemen waarmee een aantal jongeren worstelt.
Jongerenwerk
Wel schrijft burgemeester Jan Willem Boersma in de antwoordbrief dat handhavers ‘steeds beter in staat zijn’ om contacten te leggen met de jongeren, maar dat die contacten vanuit jongerenwerk opnieuw aandacht verdient. ‘Dit laatste is een punt waar de beide portefeuillehouders zich hard voor maken. Uiteraard maken en onderhouden ook de wijkagenten het contact met de jongeren uit de jeugdgroep’, benadrukt de burgemeester.
Daarnaast doet Boersma, die eerder al reageerde op het incident, een oproep naar ouders om met hun kind in gesprek te gaan over onderwerpen zoals geweld, wapenbezit en groepsdruk. ‘Ouders hebben een verantwoordelijkheid als het gaat om de manier waarop kinderen op straat zich gedragen. Daarnaast willen we opmerken dat we als gemeenschap ook een verantwoordelijkheid voor onze kinderen hebben, want we hebben het hier over 14- en 15-jarigen’.
Dit artikel is geschreven door Corrado Franke.