DORDRECHT – Het ziekenhuis noemt het een geweldige win-winsituatie in tijden van schaars zorgpersoneel: van de 25 vierdejaars leerling-verpleegkundigen die dit voorjaar in het Albert Schweitzer afstuderen, blijven er maar liefst 23.
Zij hebben meteen de zekerheid van een vast contract, het ziekenhuis profiteert maximaal van de investering in hun opleiding.
Nooit eerder was het behoud zo groot. Dat succes komt mede op het conto van de interne werkgroep behoud leerlingen.
‘Jaren geleden kon je het verloop van onze leerlingen vergelijken met een vergiet’, vertelt lid van de werkgroep en afdelingshoofd Jarno van Breenen. ‘Er gingen er dertig in. Na het diplomeren vertrokken er soms wel twintig naar elders. Dat is voor beide kanten natuurlijk ontzettend zonde’.
Werken aan loyaliteit
Met twee ingrepen heeft de werkgroep het tij gekeerd. ‘Eén: zo vroeg mogelijk werken aan wederzijdse loyaliteit’, aldus Van Breenen. ‘Twee: maatwerk bieden dat past bij de persoonlijke ambitie.
Het eerste doen we door in het derde leerjaar – net na binnenkomst van de leerlingen – al te vragen hoe zij hun carrièrepad voor zich zien. Daarmee wordt hun denken over de toekomst vroegtijdig ‘aangezet’. Tussentijds herhalen we die momenten. Een vast contract wordt bij aankomst in het ziekenhuis al in het vooruitzicht gesteld’.
Maatwerk vindt plaats doordat de gediplomeerden afdelingen kunnen uitkiezen die aansluiten bij de persoonlijke wensen, zoals geuit tijdens de ambitiegesprekken.
Van Breenen: ‘Ziet iemand zichzelf uiteindelijk naar de Spoedeisende Hulp doorstromen, dan kan hij of zij daarop al gaan voorsorteren met opeenvolgende periodes op verschillende afdelingen die goed aansluiten op de latere specialisatie.
Permanent werken op twee verschillende afdelingen kan ook’. Toen Van Breenen zelf afstudeerde in ditzelfde ziekenhuis, bestonden al deze mogelijkheden niet. ‘Als je geluk had, kon je blijven’.
Strategisch doel
Behoud van leerlingen is voor het ziekenhuis een strategisch doel geworden, passend binnen de aandacht die het Albert Schweitzer in zijn meerjarenprogramma ‘Onze zorg gaat altijd door’ geeft aan gezonde en tevreden zorgprofessionals.
‘In de huidige arbeidsmarkt willen we ons onderscheiden als een inspirerende werkgever, waar medewerkers graag willen (blijven) werken’, vertelt P&O-adviseur en lid van de werkgroep Joke Korteweg.
‘De betrokken vraag stellen wat de ander eigenlijk graag wil, is voor de huidige generatie jongeren heel belangrijk. Zij ervaren het als een signaal van wederzijds vertrouwen en gaan daar heel serieus mee om’.
Van de twee afstudeerders die niet blijven, gaat één in een andere zorgsector werken, de andere in een ziekenhuis dichter bij huis. Dankzij de forse instroom van de 23 nieuwe collega’s heeft het Albert Schweitzer de verpleegkundigenvacatures voor dit jaar meteen grotendeels ingevuld. Op de foto staan vijf van de bijna-gediplomeerde blijvers.